NAGRADA ĆE GLUMICI BITI URUČENA NA FESTU: Neda Arnerić dobitnica Beogradskog pobednika!
Foto: Damir Dervišagić

DOPRINOS FILMSKOJ UMETNOSTI

NAGRADA ĆE GLUMICI BITI URUČENA NA FESTU: Neda Arnerić dobitnica Beogradskog pobednika!

Pop kultura -

Glumica Neda Arnerić ovogodišnja je dobitnica FEST-ove nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, saopštili su iz organizacije festivala.

Više od 110 filmskih uloga i 40 pozorišnih predstava je iza ove glumačke dive koja je obeležila zlatne godine jugoslovenskog filma. Neda je jedna od naših glumica sa najvećim brojem uloga, a među njima su uloge u filmovima "Jutro", "Višnja na Tašmajdanu", "Sutjeska", "Ko to tamo peva", "Sumnjivo lice"... Ipak uloga koja ju je uverila da je ispekla zanat, i da je postala glumica jeste Delfina u filmu "Ispravi se, Delfina" u režiji Aleksandra Đurčinova.

foto: Dragana Udovičić

Za tu je ulogu na filmskom festivalu u Puli nagrađena Srebrnom arenom, a za ulogu u filmu "Haloa-praznik kurvi" u režiji Lordana Zafranovića, dobila je Zlatnu arenu. Takođe je dobitnica nagrade "Carica Teodora" na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, 2009. dobila je Plaketu Jugoslovenske kinoteke, a 2010. nagradu Pavle Vuisić za životno delo.

Predsednica žirija Glavnog takmičarskog programa na 43. FEST-u Neda Arnerić bila je 2015. godine. Rođena je 15. jula 1953.godine u Knjaževcu, i od malih nogu pokazivala je interesovanje prema glumi i sceni. Već kao trinaestogodišnja devojčica snimila je svoj prvi film "San", čime je osvojila prvo reditelja Purišu Đorđevića, a onda i celu Jugoslaviju. U Beogradu je završila Devetu gimnaziju, a 1968.godine upisala se na Akademiju za pozorište, film, radio, i televiziju.

foto: Damir Dervišagić

Neda je pokazivala interesovanje i prema umetnosti, pa je 1980. diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, što joj je omogućilo da 2005. godine postane umetnička direktorka "Niš art" fondacije u Nišu.

U periodu od 1985. godine do 1999. vodila je sopstvenu galeriju Atrijum u Beogradu. Od 1998.godine predaje "Javni nastup" u Centru modernih veština u Beogradu.

Nagrada Beogradski pobednik Nedi Arnerić biće dodeljena na predstojećem FEST-u koji će se održati od 23. februara do 4. marta.

Kurir.rs/Tanjug, Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track