KONCERT U LONDONU: Sara Vujošević zadivila Engleze
Foto: Promo

BLAGO CRNE GORE

KONCERT U LONDONU: Sara Vujošević zadivila Engleze

Pop kultura -

Balkanska diva Sara Vujošević očarala je Engleze koncertom u prepunoj sali velelepne crkve Svetog Pola u centru Londona.

Bio je ovo osmi nastup crnogorske operske pevačice u okviru njenog autorskog projetka „Blago Crne Gore“, posle očaravajućih koncerata širom Rusije.

"Projekat „Blago Crne Gore“ ima misiju, a to je predstavljanje Crne Gore i njene tradicije na jedan lep način. Čini mi se da pravimo dobar korak za promociju naše tradicije, da se ljudi, čak i naši, bolje upoznaju sa našom kulturom. Mnogi ne znaju da imamo pravo blago, zato i zovem ovaj projekat Kulturno blago Crne Gore. Kultura je, ipak, odraz jednog naroda", kazala je Sara za britanski jutjub kanal „VB TV Journal“.

foto: Promo

Nekadašnja novosadska studentkinja, a odnedavno doktor muzikologije, već godinama predvodi trupu koja izvodi isključivo crnogorsku klasičnu i tradicionalnu muziku, a koju čine prvak Baljšoj teatra Dmitrij Trapeznikov (bariton), Dmitrij Grinih (bariton), Pavel Šestov (pijanista) i mlada nada crnogorskog folklora Maksim Vojvodić (guslar).

"Gusle su došle kao nešto sasvim prirodno i spontano. Mnogi su se pitali kako spojiti opersko izvođenje i gusle, ali sve je moguće. Bitni su volja, talenat i umeće, pa je na pri pogled nespojivo ipak spojivo", istakla je Sara Vujošević, koja je odevena u kreaciju Jelene Roganović Đurić sa ekipom izvela sedam obrada crnogorskih narodnih pesama koje je za ovaj nastup uradio ruski kompozitor Aleksej Vorojobov.

Nastupom u Engleskoj Sara je iskoristila da promoviše i projekat „Zelene kulture“, koji se bavi uticajem kulturnog sektora na promenu svesti i stavova prema zaštiti životne sredine. Nakon Londona, balkanska diva se vraća nastupima u Moskvi, a planira da se projektom „Kulturno blago Crne Gore“ predstavi i u domovini, kao i u gradovima u Zapadnoj Evropi.

foto: Promo

(Kurir, Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track