POZNATI U AKCIJI: Javne ličnosti otkrile šta vole da čitaju. Sale Đorđević će vas IZNENADITI!
Foto: Dragan Kadić/profimedia

Svetski dan knjige

POZNATI U AKCIJI: Javne ličnosti otkrile šta vole da čitaju. Sale Đorđević će vas IZNENADITI!

Pop kultura -

Fran Perea, Mirjana Karanović, Aleksandar Saša Đorđević, Bisera Veletanlić, Vjera Mujović, Nada Šargin, Nataša Miljković, Iva Štrljić i brojne druge poznate ličnosti učestvovaće ove godine na javnom čitanju koje će na Svetski dan knjige, 23. aprila od 12 časova biti održano u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

foto: Damir Dervišagić/Nebojša Mandić

Glumica Mirjana Karanović odlučila se za Borhesovu knjigu, dok je jedan od najupečatljivijih vokala bivše Jugoslavije Bisera Veletanlić odabrala knjigu srpske spisateljice Silvie Monros Stojaković

.

foto: Dragana Udovičić/Zorana Jevtić

Prvakinja drame Narodnog pozorišta Nada Šargin podeliće sa ostalim ljubiteljima knjige svoj omiljeni odlomak iz Čehovljevog opusa, dok će u video poruci koju je snimio specijalno za ovaj dan, proslavljeni košarkaš Aleksandar Saša Đorđević pročitati odlomak svoje omiljene knjige i to na španskom jeziku.

foto: Dado Đilas/Zorana Jevtić

Koja su tačno dela u pitanju saznaće svi posetioci Instituta Servantes kada će odabrane odlomke čitati i Vjera Mujović, Nataša Miljković, Iva Štrljić...

Višestruko talentovani španski glumac Fran Perea, kao specijalni gost Instituta Servantes, čitaće odlomak iz hvaljenog komada "Suvenir" Pabla Dijaza Morilje.

Domaća publika Pereu najbolje poznaje po ulozi u popularnoj španskoj seriji Seranovi.

A post shared by Fran Perea (@frnperea) on

Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila još od 1995. godine, kada je ovaj praznik pisane reči ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu.

U Španiji se ovaj datum, kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, obeležava od 1923. godine.

Prošle godine javno čitanje otvorili su roboti Nao i Migel de Servantes, da bi potom odlomak iz jedne od najprevođenijih knjiga na svetu Don Kihota Beograđani čuli na nekoliko desetina jezika iz svih krajeva sveta.

Kurir.rs/ Foto: Dragan Kadić/profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Uzročnici celulita: 4 jela koja su najveći problem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track