KURIR SAZNAJE! U NARODNOM POZORIŠTU NASTAVLJAJU DA KRŠE ZAKON: Jug Radivojević dobio posao bez konkursa, a i dalje traje zabrana zapošljavanja
Foto: Dragana Udovičić

Nema zime

KURIR SAZNAJE! U NARODNOM POZORIŠTU NASTAVLJAJU DA KRŠE ZAKON: Jug Radivojević dobio posao bez konkursa, a i dalje traje zabrana zapošljavanja

Pop kultura -

Narodno pozorište nastavlja da zapošljava kadrove po političkoj liniji, pa je tako nedavno u stalni radni odnos primljen Jug Radivojević.

Visoki funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, kako saznajemo, zaposlen je kao reditelj u jednoj državnoj instituciji, i to bez konkursa, iako je još na snazi, do kraja 2018, zabrana zapošljavanja u državnih organima i institucijama kulture.

- Jug svaki dan dolazi na posao. On je počeo da radi pre četiri meseca. Trenutno nije u planu da režija ijednu novu predstavu. Ogorčeni smo što se ovo dogodilo. Primljen je na neodređeno radno vreme. On ima bogato iskustvo, ali trenutno mu se igraju i tri predstave u Narodnom pozorištu. Neki na posao čekaju godinama, a on je primljen preko reda. I u druge sektore dovedeni su ljudi iz politike, što je još gore - kaže izvor Kurira.

foto: Printscreen

Za komentar do zaključenja broja nije se javljao upravnik Dejan Savić, a informacija da je Jug Radivojević zaposlen stoji i na sajtu Narodnog pozorišta. On je ranije objasnio svoj ulazak u politiku. - Za mene je motiv da uđem u politiku i bila borba protiv njenog uticaja u kulturi. Inače, do političkog angažmana već sam bio reditelj sa biografijom. Politika mi nije ništa donela u branši - govorio je Radivojević.

foto: Vladimir Šporčić

O problemu stranačkog zapošljavanja u nacionalnom teatru jedino je otvoreno govorila Nataša Ninković. - Bilo je slučajeva da odigraju predivni glumci po dve-tri uloge glavne u ovom pozorištu i ništa zato što niko nema da urgira da se oni zaposle ovde - rekla je Ninković gostujući na RTS i dodala: - Ovde je takvo svratište da to postaje nepodnošljivo. Saznajemo da je neko primljen i da je na platnom spisku zato što je za njega urgirao taj i taj, a da pritom nema nijednu odigranu ulogu u ovom pozorištu. Sada već znamo. Ako se pojavi, može neko statiranje, manja neka uloga ili najviše voli zamenu, onda nam je jasno da sledeći mesec ili za dva bude na platnom spisku.

foto: Dragana Udovičić

Primljen i muž Verice Rakočević

Pre Juga Radivojevića u Narodno pozorište primljen je kompozitor Veljko Kuzmančević, suprug kreatorke Verice Rakočević. On je radio muziku za kratki balet "Proces ili nikom ovde nije stalo do Jozefa", u koreografiji Milice Jević Drndarević, i to po izričitoj želji uprave Narodnog pozorišta, a ne autora. Kako je tada izjavio Dejan Savić, angažovan je kao honorari saradnik, a nedugo zatim mu je organizovan solistički koncert na Velikoj sceni.

Kurir/ Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track