BANE VIDAKOVIĆ ZA KURIR: Nije dovoljno lajkovati, mora se IZAĆI NA ULICU!
Foto: Marina Lopičić

o novoj predstavi, migrantskoj krizi i Narodnom pozorištu

BANE VIDAKOVIĆ ZA KURIR: Nije dovoljno lajkovati, mora se IZAĆI NA ULICU!

Pop kultura -

Glumac Branko Vidaković tumači važnu ulogu u novoj predstavi Zvezdara teatra "Ljubav u Savamali", čija će premijera biti večeras. On za Kurir govori o migrantskoj krizi, kojom se, između ostalog, bavi ovaj komad, ali i o stanju u Narodnom pozorištu.

foto: Nikola Vukelić

"Svakoj naciji ide na čast ponašanje u kriznim situacijama. Tu se pokazuju veliki i mali narodi. Mi smo umeli u istoriji da napravimo herojske podvige, ali i sebe da unesrećimo u mirnodopskim vremenima. U migrantskoj krizi smo se - ne znam kojim čudom, valjda zato što smo osetili na svojoj koži šta je izgnanstvo - pokazali kao normalni ljudi u odnosu na sve u Evropi. Niko migrante nije tukao i stavljao u žice. Beograđani su me iznenadili. Imali smo talas izbeglica sopstvenog naroda devedesetih , te osećamo empatiju prema tuđoj nevolji. Znate, jedna stvar je lajkovati na Fejsbuku, a druga doneti pomoć".

Da li smo, nažalost, u vremenu kad je lajkovanje dominantnije?

"Malo sam razočaran što je internet doneo teoriju, a izgubila se praksa na ulici. Promene se mogu doneti samo na ulici, a ne po društvenim mrežama. Beograđani su uspeli da dođu u Savamalu i donesu pomoć i hranu, i to ovde gde je osnovni život težak, ali su ipak uspeli da odvoje i pruže ruku".

foto: Nikola Vukelić

Vaš lik u komadu je ipak na suprotnoj strani?

"On je druga strana našeg naroda. Podeljeni smo. Imamo puno ksenofoba, puno zabluda. Te dve Srbije su se uvek klale. Od Pašićevih radikala do liberala, uvek je postojala podela. Igram u predstavi konzervativca kome treba pomoći da otvori oči. On želi da se promeni. Postoji taj strah kod mnogih da će nam i ovo malo što imamo oduzeti. I to nije samo naše pitanje. Cela Evropa ima problem s migrantima. Ona je devastirana brojem izbeglica. Mi smo ipak uspeli ljudski da se prema njima pomašamo i možda budemo primer".

O Narodnom pozorištu

Očekujemo rešenje od ministra i Vlade

"U Narodnog pozorištu već dugo nije dobro. Dugogodišnje nerešeni problemi su kulminirali bahatom smenom Željka Hubača. Mi očekujemo rešenje, da ministar kulture i Vlada reše problem. Ko god da dođe, neće moći da spremi sezonu, to je sigurno. Mi ne želimo da štrajkujemo već da radimo i spasemo šta se može spasti".

foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs / Mona Cukić / Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track