5 TIPOVA STOMAKA: Prepoznajte svoj i pronađite najbolje rešenje!

Rešite se sala

5 TIPOVA STOMAKA: Prepoznajte svoj i pronađite najbolje rešenje!

Pop kultura -
Slede opisi 5 vrsta ženskog stomaka, uzroci zašto je stomak takav kakav jeste, najčešće zablude i najbolje metode transformacije za svaki pojedinačni tip

Slede opisi 5 vrsta ženskog stomaka, uzroci zašto je stomak takav kakav jeste, najčešće zablude i najbolje metode transformacije za svaki pojedinačni tip.

Primenite – rezultati neće izostati!

1. Tip Rezervna guma (obruč, kolut za spasavanje)

Kako prepoznati ovaj tip? Ovi ljudi verojatno vode "sedečki" život i rade za stolom ili provode mnogo vremena gledajući televiziju sedeći ili ležeći. Takođe mogu imati emocionalnu vezanost za slatku hranu ili alkohol.

Tipične loše navikeMinimalno vežbanje. Mnogo sedenja.Jedenje mnogo šećera i rafiniranih ugljenohidrata u proizvodima kao što su keks, kolači i beli hleb, ili oslanjanje na skrobne ugljenohidrate kao što su bela testenina rezanci i beli pirinač.Redovno konzumiranje alkohola.

Plan za promenu stomakaSmanjite unos alkohola. Alkohol se pretvara u čisti šećer kad se konzumira i ide ravno u vaš struk. Takođe vas sprečava da sagorite ostatak masnoće dok se alkohol ne obradi. Izbegavajte niske masnoće, takozvane ‘dijetalne’ grickalice. Ovi zapakovani proizvodi su često puni hemikalija, rafiniranog šećera, soli i konzervansa da bi im dali ukus.

Jedite češće. Oslonite se na zdravu ishranu to jest neprerađenu svežu hranu. Više se krećite. Ako radite za stolom, parkirajte se daleko na parkiralištu ili počnite koristiti stepenice umesto liftova. Koristite pauze za ručak da prošetate dok jedete.

Zabluda“Moram u teretanu!” Nije vama potrebna teretana. Jednostavne duge šetnje, rađenje iskoraka, čučnjeva ili sklekovi na razboju kod kuće ili satovi yoge će biti korisniji za vas.

Najbolji savet za ovaj tip stomakaAko se redovno nagrađujete za naporan dan s komadom torte ili se nosite s lošom vesti s keksom, važno je zapamtiti da biti lep zavisi od toga kako se osećate (isto tako i kako izgledate). Polazna točka za bilo koju transformaciju stomaka je osećati se srećno duboko iznutra.

2. Stomak stresa

Kako prepoznati ovaj tip?Vrlo ambiciozni tipovi, teže “velikim” postignućima, često imaju osobnosti perfekcioniste. Takođe obično osetljivi na probavna stanja kao što su sindrom iritabilnog creva (IBS), koji mogu izazvati nadutost i učiniti da njihovi trbusi izgledaju mnogo gore.

Salo je locirano na srednjem delu stomaka i oko pupka. Kada smo pod stresom, proizvodimo kortizol, hormon koji podstiče telo da zadržava masnoću oko trbuha. Ovaj tip trbuha će takođe biti prilično tvrd na dodir, a ne mekan.

Tipične loše navikePreskakanje obroka. Zlouporaba nadbubrežne žlezde unošenjem previše kofeina. Korištenje brze hrane zbog brzine i praktičnosti.

Plan za promenu stomakaIdite u krevet ranije i spavajte više. Nedostatak sna remeti proizvodnju leptina, hormona koji pomaže regulaciji apetita i metabolizama.

Opustite se. Pokušajte vežbe dubokog disanja, meditaciju i duge kupke pre spavanja da bi potstkli dobar noćni san.

Zabluda“Moram biti još malo više aktivnija. A i više kofeina mi samo pomaže u mršavljenju.” Ograničite unos kafe na ne više od dve šoljice dnevno. Probajte umirujuće vežbe kao što su joga, duge šetnje, plivanje, ili vežbe sa stvaranjem otpora. Više se odmarajte i spavajte.

Najbolji savet za ovaj tip stomakaBlage vežbe rastezanja za rešavanje stresa i yoga poze pre spavanja vam mogu pomoći da smanjite razliku kortizola.Takođe probajte pijenje čaja od kamilice pre sna.

3. Stomak tobolac ili izbočina

Kako prepoznati ovaj tip?Najčešće su to zaposlene mame ili žene koje imaju zahtevne karijere. Mogu čak biti i zavisnici od teretane, koji su zapeli u rutini treninga i dijete, jer možda jedu istu hranu ili rade iste rutinu u teretani, što vas čini vitkim, ali nastaje niži trbuh…

Tipične loše navikePrekomerni trbušnjaci i korištenje varljivih sprava u teretani kao što su valjak za trbušnjake, mogu izazvati pritisak na fleksore kuka i donji deo leđa, uzrokujući da trbušni mišići štrče tako da se trbuh ističe.

Plan za promenu stomakaDobra ishrana i puno vlakana su neophodni za poboljšanje uslova kao što su upala, nadutost i zatvor, koji mogu pogoršati izbočeni trbuh. Zeleno lisnato povrće, žitarice punog zrna su dobri, prirodni izvori vlakna.

Zabluda“Korištenje tegova će mi povećati masu, želim biti vitka!” Trbušnjaci koje činite na pogrešan način povećavaju krivulju donjeg dela leđa i naglašavaju izbočinu. Zamenite trbušnjake sa položajem daske – izometrijska vežba koja služi jačanju mišića. Radite je tako da ležite licem dole na prostirci, oslanjajući se na podlaktice. Odgurnite se od poda, dignite se na prste i laktove, tako da je vaše telo paralelno sa podom od glave do pete. Počnite ih raditi po 10 sekunda pa pokušajte da izdržite ceo minut.

Česta zabluda je da korištenje tegova povećava masu kod žena. Zapravo, suprotno je istina. Korištenje tegova će sagoreti velike količine masti u kratkom vremenu, pa pokušajte uvesti runde – ponavljanje vežbi poput čučnjeva ili iskoraka s kojima koristite različite grupe mišića.

Najbolji savet za ovaj tip trbuhaPijte mnogo vode i jedite lako probavljive namirnice kao što su zeleno povrće.

4. Mamin stomak

Kako prepoznati ovaj tip?Žene s ovim tipom stomaka su obično rodile u poslednjih nekoliko godina i kao tipične mame, nemaju mnogo vremena za sebe.

Tipične loše navikeŽurenje tokom vežbanja i preterivanje. Pod stresom su u vezi rešavanja težine koje su dobile tokom trudnoće što otežava sam proces.

Plan promene stomakaUzimajte omega 3 i omega 6 masne kiseline (laneno ulje je odličan izvor za vegetarijanke). Pokušajte da jedete dobre i zdrave masti – može ih se naći u izvorima kao što su orašasti plodovi, ulja i masline – svaki dan. Ne samo da vam pomažu da učinkovito izgubite masti i apsorbirate vitamine iz hrane, takođe pomažu u borbi protiv umora – velika pomoć za umorne majke.

Zabluda“Moram stomak ispeglati klasičnim trbušnjacima!”.

Klonite se trbušnjaka s dizanjem u sedeći položaj. Nakon porođaja, mišići linea alba (bele linije) – koji se nalaze na sredini linijom abdomena – se razdvoje i treba im omogućiti vreme da se oporave. Obični trbušnjaci su najgora stvar koju možete raditi jer će prisiliti ove mišiće da se još više razdvoje. Umesto njih, duboko uvucite u stomak dok stojite na nogama i rukama, i onda polako izdahnite dok radite vežbu zdelične pregrade.

Najbolji savet za ovaj tip trbuhaDnevno spavanje (pokušajte s roletama za zamračivanje) i istezanje pre spavanja su važni načini za obnavljanje hormona spavanja i podsticanje sagorevanja masnoća.

5. Naduti stomak

Kako prepoznati ovaj tip?Naduti trbusi su često ravni ujutro, ali se napumpaju tokom dana zbog probavnih smetnji. Gotovo uvek je izazvan netolerancijom određene hrane i alergijom, ili lenjim crevima kao posledica loše ishrane.

Tipične loše navikeJedete istu hranu i možda ste je jeli celi život, a niste shvatili da je ne podnosite.

Plan promjene trbuhaNajčešće netolerancije su na pšenicu i gluten (hleb, testenina, peciva, pizza, kolači i žitarice). Gluten može izazvati upalu creva i tako učiniti da se trbuh čini veći.

Ključno je da eksperimentišete da bi našli šta smeta vašem stomaku jer poznajete vaše telo boje od ikoga drugoga (ili se možete testirati). Pokušajte ukloniti glavne krivce kao što su gluten na dve nedelje da vidite hoće li se nadutost smanjiti, ili pogoršati kada ponovno uvedete hranu. Fokusirajte se na zdravu ishranu s mnogo svežeg.

Zabluda“Najbolje da preskočim doručak – tako unosim manje kalorija, a nisam ni gladna ujutro!”

Lenja creva su često rezultat jedenja krive hrane na krivi način. Napravite da doručak bude najveći obrok jer je tada probava na svom vrhuncu, i izbegavajte jedenje kasno uveče jer to dovodi do nadutosti. Žvaćite hranu ispravno i pijte mnogo vode, ali pola sata nakon obroka da se probavni sastav kreće.

Nadutost može biti znak neuravnotežene crevne flore. Dakle, da bi trbuh bio stvarno ravan, morate je obnoviti s prijateljskim bakterijama. Probiotički dodaci su najlakši način.

Najbolji savet za ovaj tip trbuhaVerovali ili ne, disanje može biti najbolja stvar koju možete napraviti za ovaj tip trbuha. Pokušajte ovo svako jutro: legnite na leđa, potpuno opušteni i duboko udšite u trbuh 10 puta. Nakon jela, šetnja će takođe pomoći u procesu probave. Uvek se pomalo krećite!

(dnevni.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track