Veliki rat otvorio Disovo proleće

Pola veka

Veliki rat otvorio Disovo proleće

Pop kultura -
Jubilarna 50. manifestacija trajaće tri naredna meseca, u okviru kojih će biti održani brojni književni i likovni programi

ČAČAK - Promocijom romana "Veliki rat" Aleksandra Gatalice u Čačku je počelo obeležavanje pola veka pesničke manifestacije "Disovo proleće" koje se svake godine održava u čast pesnika Vladislava Petkovića Disa.

Početak proslave 50. godina "Disovog proleća" otvorili su gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić, upravnica Gradske biblioteke Danica Otašević i savetnik za kulturu predsednika Srbije Radoslav Pavlović.

Promociji romana "Veliki rat" koji je ove godine dobio Ninovu i nagradu "Meša Selimović" prisustvovalo je sinoć oko 500 posetilaca.

Jubilarna 50. manifestacija trajaće tri naredna meseca, u okviru kojih će biti održani brojni književni i likovni programi.

Osim "Počasne Disove plakete" koja će biti dodeljna austrijskom piscu Peteru Handkeu, biće dodeljene i jubilarne plakete živim laureatima Disove nagrade.

Handke je prvi inostrani pisac kome se dodeljuje "Počasna Disova plaketa", kako je navedeno uobrazloženju Gradske biblioteke, za književni rad i doprinos u širenju istine o srpskom narodu i srpskoj kulturi, a biće mu uručena u aprilu prilikom njegove posete Srbiji.

U okviru manifesatcije biće dodeljene i tradicionalne nagrade za prvu pesničku zbirku "Mladi Dis", tri nagrade za najbolje eseje o Disu i nagrada biblioteke na likovnoj manifestaciji "Likovni anale".

Pesničku manifestaciju "Disovo proleće" organizuje Gradska biblioteka u Čačku zajedno sa Gradom Čačkom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja