Pala zadnja klapa: "Mali Budo" priča o prijateljstvu, ljubavi i lojalnosti
Foto: promo

Završeno snimanje

Pala zadnja klapa: "Mali Budo" priča o prijateljstvu, ljubavi i lojalnosti

Pop kultura -
Umeće Ova crna komedija, u kojoj se šalimo na račun mentaliteta, od razmaženog Podgoričanina pravi heroja, kaže scenarista Dimitrije Vojnov
1 / 5

Kinematografija nije zamrla.Pre nekoliko dana snimljene su poslednje scene filma „Mali Budo“. Glavni junak priče je Crnogorac Budo, koga otac šalje u Beograd kako bi ga spasao od krvne osvete. Film se bavi i uvek aktuelnom temom, odnosom grad - pridošlica, a potpisuje ga reditelj Danilo Bećković i scenarista Dimitrije Vojnov.- Ovo je crna komedija u kojoj se šalimo na račun mentaliteta, ali to je pre svega priča o lojalnosti, prijateljstvu, ljubavi i tome kako svako može da postane heroj, iako je na početku samo razmaženi Podgoričanin - kaže Vojnov i dodaje:- Uprkos tome što smo i danas u velikom dodiru s crnogorskim ambijentom kroz razne televizijske serije, mislim da postoji jedno neistraženo polje, a to je varoški podgorički humor, koji je vrlo specifičan, a nije imao prostora da se afirmiše kao, recimo, sarajevski. I onda smo napravili sudar dve kulture, Podgorice i Beograda, s tim što u Beogradu Podgoričanin sreće gotovo isključivo Crnogorce.Glavnu ulogu igra Petar Strugar, a ostatak ekipe čine Sergej Trifunović, Petar Božović, Tihomir Stanić, Andrija Milošević, Milorad Kapor, Slobodan Ćustić, Tanasije Uzunović, Hristina Popović i Aleksandra Janković.- Nije mi bilo teško da odaberem glavnog glumca kad je Petar toliko talentovan - objašnjava reditelj Bećković.Na jednom mestu pojavljuju se pomalo nespojive osobe - rediteljka Maja Miloš i pevači Boban Rajović i Marko Kon.- Podela na prvi pogled deluje šareno, ali svako ima svoje prirodno mesto u filmu. Naši junaci lutaju celim Beogradom i normalno je da se sreću s različitim ljudima - kaže reditelj, dok scenarista ima dodatno pojašnjenje:- Svi mi smo odavno spojeni. Ako pogledate muziku u filmu „Klip“, videćete da su Majini junaci i te kakvi fanovi Konovih radova i Bobanovih kolega. Razlika je samo u tome ko se na koji način bavi istom temom, a to je u krajnjoj liniji uvek ljubav - kaže Vojnov.

Strugar nije hteo dubleraU scenama potere korišćeno je pet skupocenih automobila marke BMW i „honda“. Kako bi sve prošlo bezbedno, filmskoj ekipi pomogli su ljudi iz Nacionalne vozačke akademije.- Petar Strugar insistirao je da sam učestvuje u jurnjavama, bez pomoći dublera - kaže Vojnov.

Crnogorski jezik zaista ne postojiDimitrije Vojnov otkriva da im nije bila potrebna pomoć lingvista.- Lektora za crnogorski jezik nismo imali pošto taj jezik ne postoji. Postoje određeni dijalekti srpskog koji se govore na prostoru Crne Gore. Imali smo reditelja iz Podgorice, deo glumaca rodom iz tih krajeva, tako da je do kraja snimanja cela ekipa govorila tim dijalektom srpskog jezika, uključujući i one koji nisu u kadru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track