AKNE, STRIJE, NORMALNE PROPORCIJE: Lutka sa celulitom koja će izbaciti Barbiku iz igre
Foto: Lammily.com

Sada postoji alternativa

AKNE, STRIJE, NORMALNE PROPORCIJE: Lutka sa celulitom koja će izbaciti Barbiku iz igre

Pop kultura -
Lutka koja će koštati 25 dolara dolazi sa sloganom "prosečnost je lepa" i uskoro će početi prve isporuke

Lutka sa celulitom, aknama, strijama i proporcijama prosečne tinejdžerke, trebalo bi da naruši 55-godišnju dominaciju Barbike.

Tvorac Lamili (Lammily) lutke tvrdi da je reč o relativno prisupačnoj igrački za devojčice koja je napravljena po uzoru na realističe telesne proporcije, zahvaljujući tome što je putem sajta za prikupljanje sredstava za projekte, dobio podršku 13.621 posetioca. Do sada je rezervisano više od 19.000 primeraka.

Lutka koja će koštati 25 dolara dolazi sa sloganom “prosečnost je lepa” i uskoro će početi prve isporuke. "Mnogi ljudi kritikuju Barbiku, ali alternativa ne postoji", kaže tvorac realistične lutke, Nikolas Lam.

"Sada imamo jednu i kada je devojčice vide, imaju osećaj da je već poznaju, jer su sličnije njima i osobama iz njihovog okruženja". Kada bi Barbi bila stvarna žena, bila bi visoka 1,75 metara i imala bi oko 50 kilograma, što je oko 16 kg manje od normalne težine za ženu te visine.

Naučnici su ustanovili da je verovatnoća da imate građu ove lutke jedan prema 100.000. Lamili je, s druge strane, napravljena po uzoru na telo prosečne 19-godišnjakinje, prema merama Američkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Foto lammily.com
Foto lammily.com

Za dodatnih šest dolara, deca će dobijati stikere za lutku koji će joj dati takozvane fizičke nedostatke – pegice, rumene obraze, modrice, prljavštinu, mrlje od trave... Lam je prvi put dospeo u žižu javnosti svojom serijom fotošopovanih fotografija Barbika i drugih konvencionalnih lutaka, kako bi pokazao kako izgledaju bez šminke. Barbika je originalno modelovana prema nemačkoj lutki Lili, koja je inspirisana likom iz stripa opisanog kao "pohlepna prostitutka".

Barbika, koja je delo američke kompanije Mattel danas ima ogroman broj verzija, od kojih je većina dobila kritike zbog "rodnih stereotipa" koje promovišu. Najnoviji potez kompanije koji je izazvao buru negativnih komentara u javnosti je izdavanje knjige: "Barbi: I ja mogu da budem komjuterski inženjer".

U knjizi se Barbika smeje na predlog da može postati inženjer: "Ja samo mogu da dizajniram. Trebaće mi pomoć Stivena i Brajana da uđem u pravu igru". Zbog negativnih reakcija, knjiga je povučena iz prodaje, a izgleda da će dobiti i prepravljeno izdanje u kom će Barbi biti predstavljena kao "sposobna, nezavisna inženjerka, kakva želi da bude".

http://www.youtube.com/watch?v=Jue_JlxnPGM

(Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track