Alfonso Kuaron: Očarao me Andrićgrad, ovo je Kustin testament!
Foto: Zoran Saponjic

Dobitnik Oskara impresioniran

Alfonso Kuaron: Očarao me Andrićgrad, ovo je Kustin testament!

Pop kultura -
To je zaista veliki građevinski poduhvat, još jedan dokaz da kultura gradi civilizacije, a ne civilizacije kulturu, istakao meksički reditelj
1 / 2 Foto: Zoran Saponjic

ANDRIĆGRAD - Ovo je testament jednog umetnika sopstvenoj kulturi. Jedan veliki, veliki građevinski poduhvat, još jedan dokaz da kultura gradi civilizacije, a ne civilizacije kulturu!Ovako je slavni Alfonso Kuaron, tvorac „Gravitacije“, režiser ovenčan prošle godine sa sedam Oskara, iskazao svoje iznenađenje i oduševljenje Andrićgradom i onim što je u Višegradu stvorio Emir Kusturica.- Fasciniran sam činjenicom da je jedan veliki sineasta napravio ovakav graditeljski poduhvat - rekao nam je reditelj blokbastera „Velika očekivanja“, „I ja tebi kevu“, „Potomci“.Hodanje Andrićgradom za goste festivala Kustendorf bilo je juče svojevrsna šetnja kroz istoriju ovih krajeva. Predavač je bio, naravno, Kusturica.

Pažljivo slušali...Alfonso Kuaron i Vorik Tornton
Pažljivo slušali...Alfonso Kuaron i Vorik Tornton

Goste je najviše zadržao ispred mozaika s likovima Principa i ostalih mladobosanaca.- Ovde smo obeležili početak Prvog svetskog rata, odavde smo se suprotstavili pokušajima revizije istorije iz Kanade, Velike Britanije, SAD... Mladobosanci su bili slobodarska organizacija, koja je ubistvom Franca Ferdinanda oslobodila poslednje evropske robove - nadahnuto je govorio Kusturica, a pomno su ga slušali Kuaron, Bertran Tavernije, Vorik Tornton dok je svoje obrazlaganje istorije širio pričom o Hitleru, koji je tražio da mu se na noge donese tabla kojom je bilo obeleženo mesto atentata u Sarajevu.- Sad smo ovde napravili mozaik, novi fašisti teško će ga skinuti - poentirao je Kusturica.

Pre toga graditelj Andrićgrada objasnio je gostima da je ceo grad, koji su obilazili skoro sat, nastao za samo tri godine, da je kamen kojim je zidan star između 150 i 200 godina. Šetnja svetskih zvezda završena je juče otvaranjem restorana ‚‘Zlatna moruna‘‘. Ime je dobio po istoimenom restoranu u Beogradu, u kojem su se u nekad davno okupljali mladobosanci.Unutra, na slikama okačenim po zidovima, slavne reditelje čekalo je posebno društvo, imaginacija umetnice Bisenije Tereščenko. Obama koji gleda šibicare, na drugom kraju Putin, Kusturica, Tesla, Meša Selimović, Matija Bećković...

KAO KOD SVOJE KUĆE Stigao i slavni reditelj Nikita Mihalkov DANAS NAM TREBA MNOGO JAČA ŽIVOTINJA OD VUKARadujem se povratku i susretu s mladim umetnicima koji su ovde da uče o filmu - rekao je sinoć po dolasku na Kustendorf čuveni reditelj Nikita Mihalkov, koji je najavio da će u narednih godinu dana na svom imanju u blizini Njižnjeg Novgoroda napraviti nešto poput filmske akademije za reditelje i glumce koji bi da osvoje više nivoe znanja. Komentarišući ovogodišnji plakat festivala na kojem je vuk koji zaustavlja voz, Mihalkov je rekao da nam je danas potrebna mnogo jača životinja od vuka da zaustavi globalizaciju - neka koja bi imala snagu i nepotkupljivost vuka, hrabrost medveda i lukavost lisice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track