Amerikanci pokušali da uhapse Romana Polanskog!
Foto: Rojters

Optužen za seks sa maloletnicom

Amerikanci pokušali da uhapse Romana Polanskog!

Pop kultura -
Policija SAD-a je pitala poljske vlasti da zadrže reditelja čuvenih ostvarenja kao što su "Kineska četvrt", "Pijanista" i "Rosmerina beba" dok se ne steknu uslovi za njegovo izručenje. Zahtev je odbijen, jer nije bio preveden na poljski jezik

VARŠAVA - Nadležni iz Sjedinjenih Američkih Država ponovo su pokušali da uhapse reditelja Romana Polanskog, koji je optužen za seks sa maloletnicom, dok je putovao u Varšavu na otvaranje Jevrejskog muzeja, tvrdi jedan poljski list, a prenosi AFP.

Poznatog reditelja (81), rođenog Poljaka, a koji ima i francusko državljanstvo, traži američka policija od 1977. godine. On je te godine pobegao iz SAD pošto je mogao biti osuđen za seksualne odnose sa 13-godišnjom devojkom.

Policija SAD-a je pitala poljske vlasti da zadrže reditelja čuvenih ostvarenja kao što su "Kineska četvrt", "Pijanista" i "Rosmerina beba" dok se ne steknu uslovi za njegovo izručenje. Zahtev je odbijen, jer nije bio preveden na poljski jezik, navodi list, pozivajući se na visokog funkcionera Ministarstva pravde.

Međutim, AFP prenosi da nije ni bilo zvaničnih zahteva. Godine 2010. poljski tužilac je rekao da Polanski ne može biti izrucen, jer je prema poljskom zakonu prošlo suviše vremena od krivičnog dela, ali to nije slučaj sa američkim zakonom. Međutim, tada je reditelj ipak uspeo da se vrati u Francusku, gde je radio na "The Vampires` Ball".

Takođe, Polanski je uhapšen 2009. godine u Cirihu, kada je putovao u Švajcarsku na dodelu nagrada na filmskom festivalu, nakon što su SAD podnele sličan zahtev, ali mu je na kraju ipak dozvoljeno da se vrati u Francusku. On je 2011. godine već putovao u Poljsku, ali sadašnja poseta nije mogla ostati skrivena, jer se pojavio na televiziji tokom ceremonije otvaranja Muzeja, piše AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track