AMERIKANKA PRAVI VODIČ KROZ SRBIJU: Vaša zemlja me je inspirisala da ponovo počnem da crtam!
Foto: Printscreen

Ema Fik

AMERIKANKA PRAVI VODIČ KROZ SRBIJU: Vaša zemlja me je inspirisala da ponovo počnem da crtam!

Pop kultura -
Ema Fik je došla iz Luizijane u našu zemlju kao Fulbrajtov stipendista da predaje engleski jezik, ali je otkrila ljubav prema crtanju i sada sprema prvi ilustrovani vodič kroz Srbiju

Kada je u septembru 2013. godine došla u Srbiju da predaje engleski jezik kao Fulbrajtov stipendista, mlada Amerikanka Ema Fik (23) nije ni slutila da će u Srbiji otkriti svoj talenat za crtanje i snove o postdiplomskim studijama renesansne književnosti zameniti za pravljenje ilustrovanog vodiča kroz Srbiju.

Inspirisana lepotama i običajima naše zemlje, ali i svakodnevnim prizorima, Ema je na „Fejsbuku” otvorila stranicu pod nazivom „Snippets of Serbia” (Srbija u isečcima), na kojoj se nalazi više od 150 ilustracija.

Ovi šarmantni i originalni crteži biće sastavni deo vodiča kroz Srbiju i srpske običaje koji će Ema Fik izdati u maju. U njemu će se, između ostalog, naći i saveti koji u slici i reči opisuju kako se skidaju modrice na kolenima uz pomoć listova kupusa, kako se otklanja glavobolja uz pomoć obloga od krompira, zašto se devojke neće udati ako sede na ivici stola, kako se zavija sarma, a kako prave vanilice, kako se pravi teletina ispod sača, a kako pihtije i urmašice i kako izgleda srpska trpeza na dan slave.

Ema je zabeležila i ljupke prizore baka koje na pijaci prodaju cveće i jabuke, uličnu modu beogradskih dama i velegradskih tinejdžerki, ali i svoje impresije o Vranjskoj Banji, manastiru Prohor pčinjski i Novosadskoj katedrali.

"Srpski identitet sam pokušala da opišem kroz ilustracije svakodnevnog života, a kada se one posmatraju kao celina dobija se kompletna slika života u Srbiji iz perspektive jedne Amerikanke. Ja sam kroz ilustracije na kojima se nalaze srpski specijaliteti, predivni manastiri, crkve i katedrale, živopisni krajolici, običaji i svetkovine, ali i slučajni prolaznici i prodavci na pijaci, u stvari pokušala da opišem koliko volim Srbiju i Srbe”, priča Ema Fik.

Emina ljubav prema Srbiji ima kratku prošlost, ali dugu istoriju – ova Amerikanka odrastala je uz priču da je jedan Srbin spasao njenu porodicu za vreme Drugog svetskog rata, pomagavši im da iz Beča prebegnu u Ameriku. Ema Fik je rođena i odrasla u američkoj državi Luizijani, a osnovne studije Engleske književnosti i istorije umetnosti završila je na Univerzitetu Alabama u Taskalusi.

Nakon dolaska u Srbiju, Ema je devet meseci predavala engleski jezik u Novom Pazaru, a onda je došla u Beograd i zavolela ga kao svoj rodni grad, baš kao i – Zrenjanin, Novi Sad, Suboticu, Valjevo i Niš. Od septembra prošle godine, uz pokroviteljstvo američke ambasade, radi na svom prvom vodiču kroz Srbiju.

"Veoma malo sam znala o Srbiji pre nego što sam ovde došla. Kada sam se u septembru 2013. godine ukrcala u avion, imala sam veoma maglovitu predstavu kako će izgledati moj život. Znala sam osnovne istorijske činjenice o Srbiji, ali one vas ne pripremaju za šarolikost običaja, tempo svakodnevnog života i stavove običnih ljudi. Možete godinama da proučavate srpske običaje, ali nigde nećete pročitati da se kafa u Srbiji pije tri sata i da su srpske bake nesebična i topla bića, veća od života. Dok nisam došla u Srbiju nisam znala kakav opojan ukus ima rakija i kako srpske žene uspevaju da hodaju na vrtoglavo visokim štiklama”, iskrena je Ema Fik.

"Srbija me je inspirisala da ponovo počnem da slikam. Nisam slikala četiri godine provedene na koledžu, a kada sam došla u Srbiju odjednom sam imala vremena i inspiracije. Planirala sam da nastavim postdiplomske studije, ali kada sam počela da slikam, shvatila sam da me to veoma usrećuje i da ne bih bila zadovoljna životom ako bih radila bilo šta drugo. Tako sam odustala od postdiplomskih studija renesansne književnosti i započela karijeru ilustratora", priča Ema.

"Volim svoj život u Srbiji. Moja porodica i prijatelji u Americi često mi govore da se nikad neću vratiti kući. Ovde sam naučila kako da se opustim i pustim da me nosi reka života, a taj stav prema svakodnevnici je pomogao mom umetničkom biću da procveta. Sada živim u Beogradu i imam mnogo prijatelja koji obogaćuju moj život na svaki mogući način.

Volim ljubaznost Srba, alternativnu umetničku scenu i prirodne lepote zemlje. Putovala sam dosta po Srbiji, ali ima još puno mesta koje bih volela da vidim. Uskoro ću krenuti u obilazak istočne i zapadne Srbiju, jer sam čula da je njihova geografija zaista fascinantna. Ako bih morala da navedem šta mi se manje sviđa u Srbiji, rekla bih da su to neki tradicionalni i konzervativni stavovi, naročito kada je u pitanju odnos prema homoseksualnosti i odnos među polovima. I naravno, nije mi drago što je ekonomska situacija tako teška i što veliki broj ljudi živi tegobno – volela bih da je drugačije”, zaključuje Ema Fik.

(Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track