CRVENA RUŽA LJUBAV, ŽUTA PRIJATELJSTVO: Bliži se 8. mart, šta znate o cveću?
Foto: Profimedia

Simbolika

CRVENA RUŽA LJUBAV, ŽUTA PRIJATELJSTVO: Bliži se 8. mart, šta znate o cveću?

Pop kultura -
Svaki cvet je predivan na svoj način, ali odabrati savršeno cveće za nekoga, za neki praznik ili najveći dan vašeg života, kao što je venčanje ili rođenje deteta, nije nimalo lak zadatak

Iako je danas moguće na razne načine preneti poruke ili skrivena osećanja, ipak je to ponekad najbolje uraditi preko cveća. Cvećarke uglavnom znaju simboliku i savetuju dame ili gospodu kada nekome namene cveće za poklon.

Pošto se bliži Dan žena, 8. mart, a i inače kako biste bili što bolje upućeni, saznajte šta koji cvet znači i kakvu poruku šalje.

Na primer, lavanda ima divnu boju i možete obožavati njen miris, ali smatra se da nije prikladna za venčanja jer simbolizuje nepoverenje.

Crvena ružaSamo jedna crvena ruža obično simbolizuje ljubav, ali ako dobijete ružu u tamnocrvenoj boji, to bi moglo značiti da darodavac veruje da ste stidljivi i da vam treba podstrek za više samopouzdanja.

Uvela ružaNema mnogo dileme šta znači kada dobijete uvelu ružu: "Ne želim da te vidim nikada više."

KaranfilPrelepi karanfili mogu simbolizovati bogatstvo, ali i preneti dosta poruka. Ružičasti - "nikada te neću zaboraviti", beli - nevinost (zato su česta dekoracija na venčanjima), crveni - "moje srce kuca za tebe".

Žute hrizantemeBuket žutih hrizantema je najbolji poklon da nazdravite nekome ili mu čestitate, ali u viktorijansko vreme simbolika ovog cveća bila je potpuno drugačija. To je bio simbol uvrede.

NarcisDanas se žuti narcisi koriste kao simbol u kampanjama za podršku u istraživanjima lečenja karcinoma, ali nekada davno koristili su se da izraze divljenje. Narcis može da znači i novi početak.

Bela ohridejaElegantan cvet za elegantnu damu. Ovo se naročito odnosi ako ste ovaj nežni cvet namenili dami koja je starija od vas. To znači da se divite njenom šarmu i gracioznosti.

ZumbulOvaj divan cvet pre mnogo vekova bio je povezan sa grčkim bogom Apolonom. Darivan je nekome pre nego što bi istrčao maraton ili krenuo na dug put. Žuti zumbul je takođe darivan za iskreno izvinjenje.

Buket gerbera i ružaKombinacija ovog divnog cveća bila je popularna tokom viktorijanskog perioda, ali i danas. Ukoliko dobijete ovakav buket, budite ponosni, jer neko želi da vam poruči da ste graciozni i neodoljivi. Takođe možda da simboliše i tajnu ljubav ili prošnju.

LjiljanUkoliko dobijete ljiljan, neko želi da vam poruči da ste lepi! Međutim, to zavisi i od koga ste dobili ovaj divan cvet. Nekada davno ovaj nežni cvet nije imao pozitivnu simboliku.

SuncokretAko darujete nekome žuti suncokret, treba da znate da simbolizuje snagu, zajedništvo, ponos i divljenje.

KalaOvaj cvet šalje poruku elegancije i luksuza.

AnemonaIako je ovaj cvet vesele boje i nije zahtevan za uzgoj, ipak kažu da simbolizuje napuštanje.

BožurOn simbolizuje srećan ulazak u brak.

JorgovanOvaj cvet opevan u mnogim pesmama šalje i poruku prve zaljubljenosti.

(Nezavisne novine)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track