DANI POZORIŠTA U BANJALUCI: Kestenburg okuplja studente sa 3 kontinanta!
Foto: Profimedia

Od 31. do 9 avgusta

DANI POZORIŠTA U BANJALUCI: Kestenburg okuplja studente sa 3 kontinanta!

Pop kultura -
Stručni žiri festivala čini Branislav Lečić, kao predsednik žirija, Ifran Mensur, Dževdet Tuzlić, Denis Patafta i Darius Jezierski.

BANJALUK - Banjaluka se od 31. jula do 9. avgusta ugostiće 20 pozorišnih trupa sa tri kontinenta na Pozorišnom festivalu Kestenburg.

Festival okuplja talentovane mlade umetnike iz celog sveta, u nameri da stvori priliku za razmenu iskustva i saradnju između lokalnih i stranih studenata i obožavalaca pozorišta. Ovo će ujedno biti i najveći internacionalni skup studenata ove umetnosti u našem regionu i pružiće priliku banjalučkoj publici da uživa u raznovrsnim performansima mladih talenata.

Od 78 prijavljenih predstava u zvaničnu selekciju ušle su 24 predstave studentskih pozorišta iz deset zemalja, od kojih će 16 biti izvedeno u takmičarskom, a 8 u pratećem delu programa. Učesnici na festivalu dolaze iz Argentine, Izraela, Irana, Češke, Litvanije, Estonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Srbiju će na festivalu predstavljati Akademsko pozorište „SKC Niš”, glumačka trupa „Fakulteta umetnosti Priština” iz Zvečana, Akademsko pozorište „Branko Krsmanović” iz Beograda, Dramska družina „A” iz Beograda, i Akademsko pozorište AKUD „Sonja Marinković” iz Novog Sada.

Sve predstave u takmičarskom programu biće titlovane na engleski jezik, a celokupan program festivala odigraće se na šest stalnih scena „Narodnog pozorišta Republike Srpske”, „Doma omladine Banja Luke”, „Dečjeg pozorišta Republike Srpske” i Gradskog pozorišta "Jazavac.

Stručni žiri festivala čini Branislav Lečić, kao predsednik žirija, Ifran Mensur, Dževdet Tuzlić, Denis Patafta i Darius Jezierski. Pobedniku ovog festivala biće uručena nagrada „Zlatni Kesten”, koji predstavlja simbol Banjaluke. Nagrada "Srebrni kesten" dodeliće učesnici festivala, a "Bronzani kesten" je nagrada publike čiji žiri čine Neda Simić Žerajić i Ljiljana Zrnić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track