DRUGA PO VELIČINI U SVETU: Abramovičeva jahta Eklipse stigla u Boku
Foto: Vijesti.me/Siniša Luković

Luksuz na sve strane

DRUGA PO VELIČINI U SVETU: Abramovičeva jahta Eklipse stigla u Boku

Pop kultura -
Od Eklipsa je veći samo prošle godine dovršeni Azam, 180 metara duga ultraluksuzna super jahta kraljevske familijie Al Nahijan koja vlada Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Druga po veličini jahta na svetu, 163 metra duga Eklipse – ploveća palata ruskog oligarha Romana Abamoviča, uplovila je u Boku.

Taj impozantni brod usidrio se ispred Donje Lastve na oko pola milje udaljenosti od prestižne tivatske marine Porto Montenegro.

Ovo je već drugi dolazak Eklipsea u Boku jer je Abramovičeva jahta već ovde kratko boravila septembra 2012, a danas je ovde Abramovičev brod dočekalo nevreme, kiša i vetar koji sigurno poremetili uživanje Eklipsovih putnika u lepotama Boke Kotorske.

Na sidrištu pred Porto Montenegra, Abramovčevoj jahti "društvo pravi" još nekoliko luksuznih brodova za uživanje, među kojima je ubedljivo najimpresivnija 68 metara duga dvojarbolna jedrilica Vertigo.

Eklipse ima čak 13.564 bruto-tone i veličine je manjeg kruzera, a njena vrednost procenjuje na skoro milijardu dolara. Toliko je naime, sa prvobitno procenjenih 330 miliona evra, narasla konačna cena njene izgradnje zbog ekstraluksuznog opremanja unutrašnjosti jahte i specijalnih Abramovičevih zahteva koji se tiču sigurnosti i bezbednosti. Duga 163, široka 22 i sa gazom od 5,5 metara, ova jahta izgrađena je 2010. u Nemačkoj, u čuvenom brodogradilištu Blohm&Voss.

Jahta ima jedan glavni i 17 manjih super luksuznih apartmana, dva bazena, dve platforme za sletanje helikoptera, opremljena je mini podmornicoma i posebnim poverljivim sistemom za suprostavljanje eventualnom napadu na tu jahtu protivbrodskim raketama.

Deo oko Abramovičevog glavnog salona i njegovog ličnog apartmana na jahti je oklopljen, svi prozori na brodu su neprobojni, a jahta čak ima i poseban laserski sistem za zaslepljivanje objektiva fotografa koji bi iz daljine želeli "uhvatiti" neki događaj koji se odvija na palubi Eklipsa.

Eklipse može da primi maksimalno 36 putnika, o čijoj udobnosti i sigurnosti brine čak 70 članova posade te nesvakidašnje jahte. Jahtu pokreće dizel-električni pogonski sistem sa 4 MTU motora i dva azipoda, sa kojima ovaj veliki brod može postići maksimalnu brzinu od 25 čvorova.

Od Eklipsea je veći samo prošle godine dovršeni Azam, 180 metara duga ultraluksuzna super jahta kraljevske familijie Al Nahijan koja vlada Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Početkom juna, u Tivtu je nekoliko dana boravila još jedna jahta Romana Abramoviča – 115 metara duga Luna, koja važi za najveću tzv. ekspedicijsku jahtu na svetu.

Roman Abramovič, foto Rojters
Roman Abramovič, foto Rojters

(Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track