Duborezac Dejan Milenković među ruskom umetničkom elitom

Veliki uspeh

Duborezac Dejan Milenković među ruskom umetničkom elitom

Pop kultura -
Milenković u Moskvi radovima oduševio ne samo stručni žiri već i kolege, koje su ga jednodušno predložile da postane član Društva umetnika Rusije
1 / 2

Dejan Milenković (35) iz Predejana kod Leskovca jedini je umetnik iz Srbije koji je svoje radove u duborezu od orahovog, kruškovog, lipovog i hrastovog drveta predstavio na Ros Balk festu u Rusiji, koji je održan od 3. do 15. oktobra.Zahvaljujući izuzetnom umetničkom daru, oduševio je ne samo stručni žiri već i kolege koje su ga jednodušno prihvatile i predložile da postane član Društva umetnika Rusije. A dobio je i najviša priznanja koja se dodeljuju jednom stranom umetniku na tom festivalu.

Inspiracija u srpskim znamenitostima... Dejan pokazuje dela
Inspiracija u srpskim znamenitostima... Dejan pokazuje dela

Milenković se desetak godina bavi duborezom i njegove freske, portreti, pejzaži, skulpture i drugi predmeti našli su se na ovoj prestižnoj izložbi u Moskvi.- Dobio sam i pristupnicu za članstvo u Društvu umetnika Rusije. To je ujedno pozivnica da i naredne godine učestvujem na istom festivalu. Ovo je za mene veliko priznanje i veoma sam ponosan što sam predstavljao sebe, svoj rodni kraj i Srbiju - kaže Dejan.

Cene ga... Milenković s ruskim kolegama u Moskvi
Cene ga... Milenković s ruskim kolegama u Moskvi

Njegovi radovi nalaze se širom Srbije, ali i u Rusiji, Švedskoj, Americi, Kanadi, Engleskoj, Nemačkoj i Australiji. Štap koji nosi vladika niški Jovan delo je njegovih ruku, a poklonio mu je i ikonu Svetog Jovana. Od ovog posla, kaže, ne može da se živi, ali uz pomoć oca, uz koga je učio zanat, uspeva da obezbedi egzistenciju.Prva znanja o drvetu stekao je od dede Ljubomira, poznatog tišlera i pintera, starih zaboravljenih zanata u Srbiji, te u tehničkoj školi u Grdelici, na smeru tehničar finalne obrade drveta. Duborezom je počeo da se bavi kasnije, gledajući kako otac Dragan pravi ukrase za ograde, prozore i nameštaj.Nakon uspeha u Rusiji dobio je poziv da učestvuje na izložbama u Crnoj Gori, Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Republici Srpskoj i Kanadi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track