DUNAV, TA MOĆNA REKA: Izložba o večnoj inspiraciji umetnika
Foto: Profimedia

Panta rei

DUNAV, TA MOĆNA REKA: Izložba o večnoj inspiraciji umetnika

Pop kultura -
Nije dovoljno samo znati, čovek mora takođe da primeni to svoje znanje. Nije dovoljno samo želeti, čovek mora to i da uradi, govori najveći Nemački mislilac.

Dunav, ta moćna reka, koji je večita inspiracija umetnika, gde se on oslikava u njima i oni oslikavaju u njemu, pomogla je našim umetnicima da iskažu svoj aspekt i želju da ovaj projekat dopliva na neke druge obale,da ukaže sadašnjim i budućim generacijama kako jedino zajedničkim naporima mogu da se ostvare želje,da samo zajedno možemo da stvaramo novu i bolju budućnost za naše potomstvo. Jer sve teče, sve se menja...PANTA RHEI... te dve reči sadrže i filozofsko i apsolutno i u prirodi i u ljudima.

"Nije dovoljno samo znati, čovek mora takođe da primeni to svoje znanje. Nije dovoljno samo želeti, čovek mora to i da uradi", reči su najvećeg Nemačkog pesnika i mislioca Johanna Wolfganga von Goethea, kao da su odredile naš put, put učesnika velikog internacionalnog projekta „PANTA RHEI“ iz kluba za umetnost i kulturu „KAROLI-NENHOF-WELT“ e.V. iz Frankfurta na Majni.

Članovi našeg kluba su svoju veliku želju da kroz umetnički prikaz fascinantne reke Dunava, koja, kao niti jedna druga na svetu, protiče kroz deset zemalja, povežu sve te mnogobrojne narode i kulture. Isto želimo da sve to ne bude jednoobrazno, već da svi vidovi umetnosti budu uključeni, pa smo krenuli sa slikarstvom i filmskom umetnošću i književnošću, a sledeće godine se projekt proširuje na umetničku fotografiju i pesništvo.

Inicijator i direktor projekta „PANTA REI“ za 2015-tu godinu je naša čuvena umetnica, Ziza Živka Vukušićkoja je uspela da nas sve svojom beskrajnom ljubavi prema Dunavu i Beogradu ubedi da ne postoji bolji i lepši način spajanja naroda i narodnosti od prikazivanja toka te najinternacionalnije reke na svetu.

Foto: Sanja Ćurčić
Foto: Sanja Ćurčić

Projekat je koncipiran kao razvojni i svake godine, sve do 2020, bivaće uključeni razni umetnici, pisci i pesnici iz ostalih podunavskih zemalja, a izložba, zamišljena kao pokretna (plovna) će biti obogaćivana sve većim brojem učesnika.

I kao sto Dunav ima svoj tok koji sve povezuje, tako bi trebale sve sličnosti i različitosti svih podunavskih zemalja sjedinjene ovim projektom da još više podstaknu i podrže to zajedništvo, da nas sve obogate i da potečemo sa Dunavom srećniji, bogatiji, uspešniji, ujedinjeniji i bolji.

Vizionarski cilj celog projekta svesrdno je podržan od Generalnog konsulata republike Srbije u Frankfurtu na Majni. Posebno sa velikom pažnjom je pratila razvoj celog dela, od početne idejne verzije, do konačnog koncepta.

Generalni Konzul Aleksandra Đorđevića, čija podrška je omogućila umetnicima da zaokruže projekat na optimalan način, tako da Panta rei nosi kako evropske, tako i internacionale poruke, i najvažnije od svih poruke mira.

Zahvaljujući njenoj ogromnoj pomoći, ceo projekat je dobio novu,dublju dimenziju, gde umetnost i umetnici kroz svoja izložena dela postaju i ostaju glavniji vaspitači čoveka i naroda.

Reči Nadežde Petrović naše velike slikarke su utkane u želje naših umetnika da nastave put koji je umetnicima dodeljen:

"Umetnici moraju biti veliki učitelji ne samo svog no sviju naroda, ne samo svog no sviju stoleća, plemenitost njihova mora biti bezgranična u bogatstvu i uzvišenosti. Njegovi pogledi moraju biti široki, širih prostranijih granica no što je njegova paleta i rad koji unosi u svoju sliku"

Projekat/izložba biće prikazan 01. septembra od 19 časova u galeriji "Matica iseljenika i Srba u regionu", Nušićeva 4 u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track