DUNJA KUSTURICA: Nakon raspada Juge izgubili smo slobodu
Foto: Cile

Selektorka Kustendorfa otvoreno

DUNJA KUSTURICA: Nakon raspada Juge izgubili smo slobodu

Pop kultura -
Danas opet živimo kolonizovani. Svet može biti drugačiji. Volela bih da ponovo odem u rodno Sarajevo, ali još nije vreme za to, poručuje mlada umetnica

Deveto izdanje Kustendorfa završeno je prošle srede na Mokroj gori, a selektorka Dunja Kusturica veoma je zadovoljna jer je dobila pohvale od domaćih i stranih gostiju za odlično osmišljen program.Bioskopska sala „Prokleta avlija“ svakog dana je od jutra do mraka bila puna.Imali smo dobru berbu- Festival je dogurao do desete godine, što govori o kontinuitetu. U Srbiji se stvari događaju stihijski i teško je razmišljati o dalekoj budućnosti - ističe Dunja, koja je ovogodišnju selekciju napravila uz pomoć Marka Milosavljevića, a posebno je ponosna što se za nagrade borilo čak sedam ostvarenja iz Srbije:- Nekako se potrefilo da je na konkurs stiglo nekoliko filmova sa FDU, kao i radova naših ljudi koji su završili studije u inostranstvu. Imali smo dobru berbu.Dunja je završila dramaturgiju, godinu dana je studirala istoriju umetnosti na Sorboni u Parizu, a manje je poznato da je njena priča inspirisala Emira Kusturicu da krene da snima film „Na Mlečnom putu“.- Napisala sam scenario za omnibus o religiji u kome je moj tata obrađivao temu pravoslavlja. On je kasnije na osnovu toga napisao scenario za „Na Mlečnom putu“ i dalje razvijao priču - priseća se Kusturica.Ona je imala i čast da među prvima vidi delove tog filma, koji bi premijeru trebalo da ima u Kanu.- Novina je da Emir glumi u filmu pored toga što i režira. Za njega je to nov izazov. Materijal koji sam gledala deluje interesantno jer sadrži scene koje su dosta minimalističke, a opet neke potpuno razigrane, barokne i intenzivne.Dopada joj se očev izbor da za glavnu glumicu pozove Moniku Beluči.- Monika je za potrebe snimanja naučila srpski, što deluje uverljivo - kaže Dunja.Odrasla na ruskom štivuOsim toga što je desna ruka ocu i bratu Striboru na Kustendorfu, ona se bavi pisanjem i planira da do kraja godine objavi zbirku pripovedaka.- Teme koje me zanimaju jesu socijalne prirode, lične i doživljene. Mislim da mi je nekako proza bliža od drame i filma. Odrasla sam na ruskoj literaturi.Najviše je interesuje istorija Balkana.- Vreme Mlade Bosne nosilo je neko nadahnuće. Danas opet živimo kolonizovani. Svet može biti drugačiji. Nakon raspada Jugoslavije izgubili smo neku slobodu.Otkriva da bi želela opet da ode u rodno Sarajevo.- Nisam tamo bila od kada smo iz njega otišli neposredno pred rat. Volela bih da nekad odem. Međutim, nije još došlo vreme za to.

O Kustinim filmovimaPOGLEDAJTE „NEVESTE DOLAZE“Dunja kaže da nema omiljeni film svoga oca.- Svaki mi se dopada na neki svoj način. Jedan od njegovih ranih radova „Neveste dolaze“ otkrila sam suviše kasno. Priča je drugačija od svega što je kasnije stvarao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track