EXIT 4 peace: Mladi u regionu imaju pravo na zajedničku budućnost
Foto: PR

Zajednička saradnja

EXIT 4 peace: Mladi u regionu imaju pravo na zajedničku budućnost

Exit 2018 -
Samo zajednička misija saradnje i povezivanja svih sadašnjih i budućih generacija na Balkanu, može da obezbedi kolektivni prosperitet uz iskorišćenje najvažnijeg resursa sa ovim prostorima, rekao je osnivač festivala

Multietničku grupu mladih sa Kosova i Metohije, koji prvi put zajedno borave u Novom Sadu i na Exit festivalu, posetili su danas Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Branimir Stojanović, zamenik premijera Kosova i Dušan Kovačević, osnivač i direktor Exit festivala, na kojem su pre 15 godina prvi put nakon građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, na jednom mestu zajedno nastupali umetnici iz svih krajeva nekadašnje zajedničke države. Proces regionalnog povezivanja krenuo je putem umetnika i mladih, koji su te godine jasno poručili da bez obzira na bolnu prošlost, imaju puno pravo na zajedničku konstruktivnu budućnost.

Foto: PR
Foto: PR

Predstavnici mladih srpske, albanske, bošnjačke i goranske nacionalne zajednice sa Kosova, koju su u protekla dva dana bili saputnici i posetioci Exit festivala, kroz zajednički razgovor su i na na konkretan način prikazali ovogodišnju poruku Exita o 15 godina širenja ljubavi.

Foto: PR
Foto: PR

Upravo zato g. Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, poželevši im dobrodošlicu, istakao je da ovakvi susreti su najbolji način da se odmaknemo od predrasuda koja nam je prošlost ostavila i okrenemo se budućnosti u kojoj muzika, kao univerzalni jezik, može biti tema naših razgovora, gde ćemo, kao sada tokom Exita razgovarati o tome "ko će koju binu postetiti i nastup kog izvođača slušati".

Foto: PR
Foto: PR

Branimir Stojanović, zamenik premijera Kosova, izjavio da je cilj akcije da se duh Exita tj. duh mira, tolerancije i saradnje prenese i na prostor Kosova i Metohije.

Foto: PR
Foto: PR

"Uradićemo sve da se mladima oslobodi prostor kako bi u budućnosti zajednički organizovali nešto slično poput Exita na prostoru Kosova i Metohije".

Foto: PR
Foto: PR

Dušan Kovačević je podsetio da je Exit jedini festival na svetu te veličine i značaja, koji je nastao iz društvenog aktivizma mladih, i da duboko veruje u budućnost onoga što je tzv. Exit genercija započela još pre 15 godina. Osnivač i direktor Exita dodao je da samo zajednička misija saradnje i povezivanja svih sadašnjih i budućih generacija na Balkanu, može da obezbedi kolektivni prosperitet uz iskorišćenje najvažnijeg resursa sa ovim prostorima, onog ljudskog. Kovačević ističe da će to posle biti najbolji primer celom svetu u kojem će termin balkanizacija dobiti potpuno novo značenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja