Prikaži najnovije vesti
film, Filmski centar Srbije, Dunja Kusturica, Godine učenja, Stevan Filipović, d
PRELOMILI

FILMSKI CENTAR DODELIO SREDSTVA ZA FILMOVE: Za Kusturicu nema para

Pop kultura 2

Dunja Kusturica, ćerka proslavljenog reditelja Emira Kusturice, ostala je bez podrške Filmskog centra Srbije (FSC) za svoj film „Godine učenja“.

Upravni odbor FCS doneo je prošle nedelje odluku o ostvarenjima koja će finansirati. Dunja je konkurisala da dobije sredstva za unapređenje i razvoj filmskog scenarija, ali nije prošla. Komisija u sastavu Ivan Aranđelović, Dimitrije Vojnov, Stefan Ivančić, Tamara Đukić i Milan Konjević izdvojila je njenu priču kao posebnu, ali joj je predložila da se opet prijavi, što piše u odluci objavljenoj na sajtu FCS.

Na konkurs, koji je bio otvoren do 29. septembra, stiglo je 109 prijava, a samo sedam je dobilo po 300.000 dinara. Od afirmisanih reditelja, za njegovu priču „Srce tame“ novac je uplaćen Stevanu Filipoviću.

Dunja je završila dramaturgiju u Beogradu, godinu dana je studirala istoriju umetnosti na Sorboni u Parizu, a manje je poznato da je njena priča inspirisala Emira Kusturicu da snimi film „Na mlečnom putu“. Napisala je scenario za omnibus o religiji, a njen otac je kasnije na osnovu toga napisao scenario i razvijao priču. Dunja Kusturica nije nepoznat autor ni u svetskim okvirima jer je radila film o Dijegu Armandu Maradoni.


E.K.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir