FILMSKI SUSRETI U NIŠU BEZ NOVCA: Tasovac ima važnija posla od kulture
Foto: Marina Lopičić

Optužbe predsednikA UFGS Vladana živkovića

FILMSKI SUSRETI U NIŠU BEZ NOVCA: Tasovac ima važnija posla od kulture

Pop kultura -
Ministarstvo ostavilo Filmske susrete u Nišu bez novca. Od planiranih 8.000.000 za festival odvojeno svega 2.300.000, koji nisu legli na račun pre njegovog jučerašnjeg početka

Jubilarno 50. izdanje festivala glumačkih ostvarenja Filmski susreti u Nišu počelo je juče, a Ministarstvo kulture još nije prebacilo sredstva za njegovo održavanje.Ova značajna manifestacija na konkursu je dobila nešto više od dva miliona dinara od osam, koliko su tražili organizatori.Dali malo para- Nemam nameru da kritikujem ministra, jer mislim da ga i nemamo. Taj čovek se bavi svim drugim osim filmom, pozorištem i ostalim što mu je posao - ovako je Vladan Živković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, prokomentarisao to što je Ministarstvo kulture za ovogodišnje Filmske susrete odvojilo samo 2,3 miliona, a ni to nije uplatilo do početka ove manifestacije.On se požalio na neselektivnost komisije koja je odobravala sredstva.- Pre dve godine za filmske festivale novac je dobilo 36 učesnika, prošle godine 46, a ove 70, ali je zato svima nešto uskraćeno. Neka se niko ne vređa, ali imam ogromne primedbe na taj konkurs, jer se prijavljuju institucije tipa Festival amaterskog filma u Omoljici, Škola crtanog i dečjeg filma u Požegi. Prošle godine, na moje insistiranje, Ministarstvo kulture je izdvojilo četiri festivala kada je odobravalo sredstva - Palić, Vrnjačku Banju, Niš i Sopot. Ove godine je novac za njih prepolovljen da bi moglo da se finansira 70 projekata. Na moju konstataciju „na šta ovo liči“ i da je to cirkus, a ne ozbiljan konkurs, jedan član komisije mi je odgovorio da moraju da šire filmsku kulturu po celoj Srbiji, što je besmisleno - kaže Živković, koji je izrazio nezadovoljstvo i zbog sume koju je dobio festival Kustendorf.Za neke odrešili kesu- Ove godine Kustendorf je uleteo sa sedam miliona - da ne budem shvaćen pogrešno, poštujem taj festival, ali to je turističko-umetnička manifestacija koja može sama da se izdržava. Kusti je moglo simbolično da se dodeli dva miliona da bi i ostali mogli da dobiju veću sumu - rekao je predsednik UFGS.

Budžet 20 milionaGRAD STAO IZA FESTIVALABudžet festivala je 20.650.000 dinara, od čega je 20 miliona obezbedio Niš, a ostatak sponzori, potvrdila je direktorka festivala Bojana Simović.- Ukoliko novac od Ministarstva stigne do završetka finansijske konstrukcije festivala, onda ćemo toliku sumu vratiti u gradski budžet, s obzirom na to da je Grad podneo ceo trošak jer Ministarstvo nije uplatilo ništa - objasnila je Simovićeva.

Nema više tajniVESNA ČIPČIĆ PREDSEDNIK ŽIRIJAGlumica Vesna Čipčić predsedava žiriju Filmskih susreta, a njegovi članovi su i Dragan Mićanović i Branislav Zeremski. U konkurenciji za nagrade je 16 ostvarenja. Po tradiciji, na otvaranju se dodeljuje nagrada za životno delo „Pavle Vuisić“, koju je ove godine dobila Jelisaveta Seka Sablić. Umetnički direktor festivala Dragan Vujić Vujke objasnio je da se selekciona komisija rukovodila isključivo kriterijumima kvaliteta glumačke igre.

Otvoreni 50. Filmski susretiNAGRADA „PAVLE VUISIĆ“ DODELJENA SEKI SABLIĆ

Uručenjem ključeva grada predsednici žirija ovogodišnjih Filmskih susreta Vesni Čipčić i uručenjem nagrade za životno delo „Pavle Vuisić“ glumici Jelisaveti Seki Sablić sinoć su na Tvrđavi u Nišu počeli jubilarni 50. Filmski susreti.- Kolege glumci, Tvrđava je naša - rekla je Vesna Čipčić prilikom otvaranja festivala, nakon čega je predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Vladan Živković glumici Seki Sablić uručio nagradu za životno delo.- Osim što ste učinili da ovaj festival bude značajan, učinili ste da i ove nagrade budu značajne kao što je ova koju večeras dobijam za životno delo, koja nosi ime velikog i nezaboravnog Pavla Vuisića - kazala je glumica. (M. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track