HVALA SRBIJO, PUSTILI STE ME DA GLOĐEM KOSKE: Na današnji dan je UMRO čuveni komičar Čkalja
Foto: Printscreen YouTube

Pre 13 godina

HVALA SRBIJO, PUSTILI STE ME DA GLOĐEM KOSKE: Na današnji dan je UMRO čuveni komičar Čkalja

Pop kultura -

Velikan jugoslovenske glumačke scene Miodrag Petrović Čkalja umro je na današnji dan, 2003. Godinama nam je mamio osmehe svojim humorom.

Čkalja je vodio miran život. Poslednje godine života proveo je tiho, a umro je u siromaštvu u 79. godini života.

(VIDEO) ČKALJA SVE PREDVIDEO: Evo kako je legendarni glumac video bolju budućnost

Komičar se rodio baš na Svetski dan šale, 1. aprila 1924. godine. U rodnom Kruševcu završio je gimnaziju, gde je i počeo da se bavi glumom, na dramskoj sekciji.

Posle rata i demobilizacije upisao je studije veterine u Beogradu, ali i nastavio da se bavi glumom u KUD "Ivo Lola Ribar". Od 1946. godine počinje njegova popularnost učešćem u radijskoj emisiji "Veselo veče".

Prvu seriju snimio je davne 1959. godine - „Servisna stanica“ gde se proslavio tumačeći lik kuvara Jordana. U pozorištu, igrao je u predstavi „Bog je umro uzalud“ (snimljen i film) i antologijskoj komediji Dragutina Dobričanina „Zajednički stan“ (kasnije je snimljena i TV verzija).

Ostvario je veliki broj uloga na filmu i u TV serijama. Najbolje uloge ostvario je u serijama "Servisna stanica" (1959), "Ljubav na seoski način" (1970), "Kamiondžije" (1972), "Vruć vetar" (1980) i "Kamiondžije 2" (1983), kao i u filmovima "Paja i Jare" (1973), "Avanture Borivoja Šurdilovića" (1980) i "Kamiondžije ponovo voze" (1984) i mnogim drugim.

Imao je uspešnu saradnju sa kolegom Mijom Aleksićem. Dobitnik je više nagrada: Sterijine, Sedmojulske nagrade, Nušićeve nagrade za životno delo, RTS-ove nagrade za životno delo, „Zlatnog ćurana“ za životno delo na danima komedije u Jagodini.

Čkalja je u svom poslednjem govoru rekao: "Hvala Srbijo, pustili ste me da glođem koske".

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track