Ivan Bekjarev: Pozorišnih klanova se plaše čak i političari!
Foto: Damir Dervisagic

Intervju: Bard srpskog glumišta slavi jubilej

Ivan Bekjarev: Pozorišnih klanova se plaše čak i političari!

Pop kultura -
Istina Interesne grupe vedre i oblače već 50 godina i niko nema hrabrosti da se obračuna s njima. Oni uvek dobijaju najbolji deo kolača

Ivan Bekjarev ove godine obeležava pet decenija rada. Glumac poznat široj javnosti po ulogama u serijama „Otpisani“, „Bolji život“ ili Srećni ljudi“ proslaviće jubilej izvođenjem nove predstave posvećene Branislavu Nušiću u pozorištu Slavija.U razgovoru za Kurir bard našeg glumišta govori o stanju u srpskoj kulturi i zašto ga nema više na televiziji.Da li ste zadovoljni karijerom kad povučete crtu?- Da mi je neko ponudio ovakvu karijeru na početku, prihvatio bih je oberučke. Danas, što bi rekao jedan pametan čovek, samo budala može biti zadovoljna. Moglo je bolje. Uvek mi je bila želja da trajem kao glumac. Najvažnije je trajanje, a da li smo manje ili više popularni, nije toliko bitno. Kvalitet je ipak najvažniji.Zašto ne radite više za televiziju?- U našem poslu glumci su na čiviluku. Neko vas skine i vrati kao kaput u igru bez nekog razloga.Da li ste zabranjeni zbog politike?- Nema to veze s politikom već s klanovima koji su ušli u kulturu pre nego što sam ja postao glumac. Interesne grupe će postojati i kad mene ne bude bilo. Nijedna politika nije smela da dirne u klan koji vlada pozorištem otkad ja znam za sebe. Rezon srpskih političara je da pusti te ljude da rade šta hoće, jer ako se diraju, davaće izjave po novinama. Oni su uz svaku vlast i dobijaju najbolji deo kolača. Niko u Srbiji još nema petlju da taj klan raskrinka.Kako ćete obeležiti 50 godina rada?- Pre nekoliko dana u Madlenijanumu sam imao premijeru operete „Bečka krv“. Pevao sam s pravim operskim pevačima, što mi je predstavljalo veliki izazov. Druga predstava kojom ću obeležiti jubilej jeste premijera Nušićeve komedije „Ujež“, kojom se 18. oktobra otvara festival Nušićevi dani u pozorištu Slavija. Igram i režiram. Skratio sam komad. Naša scena je mala i ne može da se igra s većim brojem lica.Zašto je Branislav Nušić još u modi?- Nušić je najbolji analitičar srpskog mentaliteta, najveći komediograf i genije. Malo je cenjen u odnosu na to koliko zaslužuje.

Omiljeni likoviKURČUBIĆ MI JE DONEO NAJVIŠE POPULARNOSTIDa li su vam serije donele popularnost?- Da, i to najviše lik Stevice Kurčubića iz „Boljeg života“. Uloga u „Otpisanima“ bila je prva primećena pored glavnih junaka. Imao sam sreću da novi junaci koje sam tumačio potuku popularnost likova koje sam igrao u prošlosti. „Otpisane“ je zamenio moj Vujković iz „Banjice“, njega Kurčubić iz „Boljeg života“, a ovog Despotović iz „Srećnih ljudi“.O ĐokovićuNOLE GLEDAO KOMAD „LOVAC NA MIRAZ“Najbolji teniseri Srbije često prisustvuju vašim predstavama.- Novak Đoković je gledao „Lovca na miraz“, a Jelena Janković „Vlast“ po tekstu Branislava Nušića. Nole nas je gledao pre svadbe. Čovek sam sporta i zato dolaze na moje predstave. Košarkašice i Marina Maljković bile su nam gosti pred put na Svetsko prvenstvo u Turskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja