Iznenađujuć vid lečenja depresije i anksioznosti: Podjednako efikasan kao razgovor sa psihijatrom!
Foto: Thinkstock

Da li ste znali

Iznenađujuć vid lečenja depresije i anksioznosti: Podjednako efikasan kao razgovor sa psihijatrom!

Pop kultura -
Istraživači sa Lund univerziteta tvrde da su grupni treninzi na bazi sabranosti pažnje podjednako efikasni kao individualna kognitivno-bihejvioralna terapija - čak mogu biti pogodniji

Ovaj tekst je preuzet sa portala Stil

Novo švedsko istraživanje došlo je do ubedljivih dokaza koji se odnose na efektivnost treninga meditacije sabranosti na lečenje anksioznosti i depresije.Istraživači sa Lund univerziteta tvrde da su grupni treninzi na bazi sabranostipažnje podjednako efikasni kao individualna kognitivno-bihejvioralna terapija - čak mogu biti pogodniji, prenosi Hafington Post.Istraživanje je sprovedeno u 16 zdravstvenih centara u južnoj Švedskoj. Ukupno215 pacijenata koji pate od anksioznosti i depresije nasumično su raspoređeni u grupe za redovne tretmane. Pola njih je išlo na individualne CBT sesije, dok su ostali u gupama od po 10 članova išli na treninge sabranosti pažnje. Oba programa trajala su osam nedelja.

Pre i posle programa od pacijenata je traženo da popune upitnike o ozbiljnosti svojih simptoma depresije i anksioznosti. Među članovima obe grupe, simptomi su se vidno smanjili. Istraživači su primetili da nije bilo statističke razlike među grupama."Grupne treninge na bazi sabranosti pažnje trebalo bi smatrati adekvatnom alternativom za pojedinačne psihoterapije, posebno u Domovima zdravlja gde svim pacijentima ne mogu biti obezbeđeni individualni tretmani", objasnili su.Iako su brojna istraživanja pokazala da meditacija sabranosti pomaže kodlečenja depresije i anksioznosti, najnovija studija Lund univerziteta prva je koja dokazuje da su grupne seanse sabranosti podjednako efektivne kao tradicionalne forme terapije.

Pogledajte još na portalu Stil:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track