JEDNA OD NAJVEĆIH TAJNI ZVEZDANIH STAZA: Evo kako je nastao gest kojim se pozdravljaju Vulkanci!
Foto: Youtube

Živi dugo i uspešno

JEDNA OD NAJVEĆIH TAJNI ZVEZDANIH STAZA: Evo kako je nastao gest kojim se pozdravljaju Vulkanci!

Pop kultura -
Što se samo pozdrava rukom tiče - idejni tvorac je glumac Leonard Nimoj. Nimoj se ovog pozdrava dosetio tokom snimanja

Čak iako niste ljubitelj Zvezdanih staza sigurni smo da znate kako se pozdravljaju Vulkanci. Prvi put on se pojavio u filmu "Amok Time". Godinama se verovalo da je to neka varijacija gesta koji simboliše mir... Ali nije tako.

"Amok Time" je jedna od najpoznatijih epizoda "Zvezdanih staza". U njoj Spok odlazi na rodni Vulkan kako bi se oženio. Tada se prvi put pokazuje njegova rodna planeta.

Što se samo pozdrava rukom tiče - idejni tvorac je glumac Leonard Nimoj (Spok). Nimoj se ovog pozdrava dosetio tokom snimanja. Naime, glumac je bio uveren da Vulkancima nešto nedostaje. Ljudi imaju nekoliko načina da se pozdrave - rukovanje, zagrljaj, naklon... Vulkancima je to nedostajalo. Nedostajao je način kako se Vulkanci pozdravljaju. A pozdrav nikako nije mogao da uključuje dodir.

I tako je Leonar Nimoj malo modifikao gest rukom koji je prvi put video još kao mali dečak u jednoj sinagogi. Dok je sveštenik upućivao blagosolov, iako mu je otac rekao da nikako ne gleda, tada mali Nimoj je virnuo i tom prilikom spazio sveštenikove ruke.

Pravilo i običaj nalažu da se ne gleda u sveštenika koji rukama izvodi ovu vrstu blagoslova.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

On rukama formira slovo "Šin" koje je prema verovanju Jevreja, prvo slovo Božijeg imena.

Mnogo godina kasnije Nimoj, sada već uveliko poznat glumac, modifikovao je ovaj gest rukom i "pretvorio" ga u pozdrav koji koriste Vulkanci.

http://www.youtube.com/watch?v=Iu1qa8N2ID0
http://www.youtube.com/watch?v=DyiWkWcR86I

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track