KRVAVE BAJKE: Surova originalna istorija iza omiljenih priča za decu... Jezivo!

Ubice nostalgije

KRVAVE BAJKE: Surova originalna istorija iza omiljenih priča za decu... Jezivo!

Pop kultura -

Bajke na kojima smo svi odrastali originalno nisu imale tako lepe i srećne završetke koje pamtimo, a za to je najodgovornijija kompanija "Dizni" koja ih je prilagodila i promenila.

Gotovo su svi upoznati sa bajkama braće Grim, čak i najnovije generacije koje odrastaju sa smartfonovima, kompjuterima i ostalim tehnološkim "dostignućima". Međutim te bajke žestoko su, da tako kažemo, cenzurisane, jer su autentične varijante bile mnogo surovije i "nepodobnije" za moderno doba, što je logično ako uzmemo u obzir da su napisane u 19. veku.

Mnoge od ovih priča obiluju krvavim scenama mučenja, mnogo karakterističnijim nekom hororu, nego bajci za decu.

1. Uspavana lepotica (Trnova ružica)

Uspavana lepotica, Dizni (Foto: Profimedia)
Uspavana lepotica, Dizni (Foto: Profimedia)

U originalnoj priči kralj pronalazi uspavanu princezu i... siluje je (Pa ne baš, ali zaključite sami, ona zatrudni i rađa iako spava).

2. Tri praseta

Bube lenje (Foto: Profimedia)
Bube lenje (Foto: Profimedia)

U nekim ranim verzijama vuk uspeva da pojede prva dva praseta koja su svoje kuće napravili od pruća i drveta, a najbrutalnija je verzija gde prasići uhvate vuka zaglavljenog u dimnjaku treće kuće napravljene od cigle. Neočekivano je to što oni zapale kamin, skuvaju vuka i... pojedu ga.

U jednoj nemačkoj, folklornoj verziji žapca ne pretvara poljubac u princa već odsecanje glave. Nije vam jasno kako? Nije ni nama.

4. Pepeljuga
Pepeljuga i cipelica
Pepeljuga i cipelica

Svi znamo ovu priču - Pre ponoći ona beži sa bala i za sobom ostavlja staklenu cipelicu. Sve žene u kraljevstvu probaju ovu nepraktičnu obuću, ali nijednoj ne odgovara (koji broj uopšte nosi Pepeljuga?) osim naše junakinje.

U verziji braće Grim, mlađa od dve maćehine ćerke sebi odseca deo pete kako bi joj stopalo ušlo u cipelicu, dok starija reže nožne prste. Ako vam to nije dovoljno krvavo, bajka se završava tako pto duh Pepeljugine majke šalje ptice koje sestrama kopaju oči.

5. Snežana i sedam patuljaka

Eci peci pec (Foto: Profimedia)
Eci peci pec (Foto: Profimedia)

Čak je i osnovna priča nepodesna za decu, setite se da zla kraljica plaća lovcu da joj donese Snežanino srce, ali verujte može i gore. Na kraju bajke ona dolazi na venčanje ne znajući da je Snežana mlada, a kažnjena je tako što je nateraju da igra do smrti u užarenim gvozdenim cipelama, na sreću svih prisutnih.

6. Mulan

Čekaj, šta? (Foto: Profimedia)
Čekaj, šta? (Foto: Profimedia)

Kineski pisac iz 17. veka Ču Renčuo napisao je bajku o mladoj ratnici koja se pretvara da je muško; Diznijev animirani film je prilično verno adaptirao priču, osim što na kraju rata ona zatiče mrtvog oca, dok je njena majka postala konkubina tadašnjeg vladara Kine. Kako Mulan reaguje na ove vesti? Ubija se porodičnim mačem.

7. Crvenkapa
Crvenkapa (Foto: Shutterstock)
Crvenkapa (Foto: Shutterstock)

U najstarijoj napisanoj priči vuk ne proguta celu baku, već je iseče, a od njene krvi napravi vino. Prijatno, vuče psihopato!

Izvinjavvamo se ako smo vam nehotice uništili detinjstvo ali šta je tu je. Jesmo li pomenuli da se Andersenova Mala sirena završava tako što se ona pretvara u morsku penu zbog nesrećne ljubavi? Nismo? E, i to je istina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track