LAZAR ĐAMIĆ: Koncept patriotizma dali smo najgorima u našem društvu. Dajte da to vratimo!
Foto: Pr

10 citata koje treba da zapamtimo

LAZAR ĐAMIĆ: Koncept patriotizma dali smo najgorima u našem društvu. Dajte da to vratimo!

Pop kultura -
Bacivši svetlo na trendove koji već sada oblikuju svet u kome živimo, Džamić je otkrio kako da iskoristimo domaću pamet na globalnom nivou

Lazar Džamić je šef agencije Google ZOO iz Londona i jedan od inspirativnijih mislilaca sa ovih prostora. Bacivši svetlo na trendove koji već sada oblikuju svet u kome živimo, Džamić je otkrio kako da iskoristimo domaću pamet na globalnom nivou.

Snađi seZnate li šta je JUGAAD? Hindu reč koja označava pojam snalaženja. Ovo je nova popularna reč u biznisu jer svet se drastično promenio, a način na koji smo naučeni da vodimo biznis, on je nastao u doba izobilja. Nažalost, ne živimo više u takvim vemenima.

Od jednog dinara dvaSvet postaje siromašniji, sve je manje para, ali je sve više životnih stilova. Više personalizovanih stvari, više potreba koje treba zadovoljiti. Svet je konektivan, on postaje ubrzan, sve se odvija jako jako brzo. Pogledajte samo inovacije u Formuli 1 gde se svakih 12 minuta uvede jedna nova inovacija. Ubrzanje života odlika je modernog čoveka. Mi bukvalno živimo u tablici, danas moraš da imaš spreadsheat da bi vodio život.

Svetsko, a našeJedno dugme iz Beograda može da proda proizvod u Njujorku, Londonu, Dubaiju. Sve je do te mere globalizovano da postoji reogranizacija žiotnih stilova, ljudi danas sve više “žive” online.

Novca nemaHajde da ne radimo više, nego pametnije. Kreirajmo neki drugačiji svet, postoji mnogo toga što možemo da privučemo, usvojimo i primenimo na ovim prostorima. Stari model poslovanja namenjen je svetu izobilja, svetu u kome ima novca. Sada je situacija totalno drugačija.

Resursi nisu uvek najbitnijiŠto je više para ulagano u Start Wars filmove, kritike su bile sve lošije. Imati mnogo resursa često ume da bude kontraproduktivno. Manjak istih ne mora uvek biti loš, pogotovo kada ste na početku.

6 zakona JUGAAD-aKako razmišljati na novi način, JUGAAD?1. Vidike prilike u problemima2. Više sa manje3. Fleksibilnost4. Jednostavnost5. Uključi margine6. Sledi srce i instinkt

Grunfov recept za Srbiju

1. Hakovanje – mi moramo da hakujemo naš kolektivni mentalitetInstitunalizacija – hajde da osnujemo instutut za snalaženje koji će u jedan predmet spojiti tehnologiju, biznis i marketing2. Profesionalizacija – uradimo nešto drugo, odozdo. Kreirajmo 5.000 malih firmi u Srbiji sa grunfovskim mentalitetom, pet hiljada malih startapa3. Aktivizam – nedostaju nam radne akcijene na ovom prostoru. Svi ste čuli za hakatone, hajde da organizujemo hakaMOBE. Hajde da vodimo ljude u nerazvijene sredine, otvorimo pop-up radionice u kojima ćemo obučavati male firme, starije građane kako da koriste Internet, računare, servise4. Amputacija blama – u Srbiji postoji velika doza blama, nas je sramota da radimo korisne stvari

Veće patriote od njihKoncept patriotizma smo dali najgorima u našem društvu. Dajte da to vratimo. U Srbiji je danas izopačeno značenje reči patriota. Hajde da mi budemo veće patriote od vladajuće strane i da skinemo prljavštinu sa te reči. Pokažimo im da ono što rade za ovu državu nije dobro.

Gejmifikacija nacijeSrbiji je preko potrebna gejmifikacija, bilo gde i to u što većoj meri. Pogledajte kako danas izgleda edukativni sistem, deca više nisu spremna da uče na zastareli način. Hajde da im pružimo mogućnost da uče kroz igru, i sami rezultati će biti mnogo bolji.

Cogito ergo sumNajbolji način da se predvidi budućnost jeste da je izmislimo sami!

(Netokracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track