LETELO PERJE U KANU: Povratak srpske kinematografije na veliki festival!
Foto: Damir Dervišagić

MALI KORAK

LETELO PERJE U KANU: Povratak srpske kinematografije na veliki festival!

Pop kultura -

Film „Skupljači perja“ osvetlao je obraz naše kinematografije na ovogodišnjem Kanskom festivalu, koji je sinoć zatvoren dodelom nagrada.

Ostvarenje Aleksandra Saše Petrovića jedino je prikazano u zvaničnom programu „Kanski klasici“, pola veka nakon premijere i osvajanja nagrade žirija, a ostalih naši sedam filmova ostali su na margini.- Srbija već 20 godina nema film u glavnom programu Kana. „Skupljači perja“ svakako su naš najbolji film - rekao je publicista i filmski kritičar Milan Vlajčić.

Vole KusturicuNa Kanskom festivalu više nema mesta ni za Emira Kusturicu, a poslednji veliki uspeh postiglo je devedesetih godina njegovo ostvarenje „Podzemlje“, koje je odnelo Zlatnu palmu.Srbiju je kao i pre pola veka dostojno predstavila Olivera Katarina, koja je na oduševljenje prisutnih na prijemu organizovanom u čast ponovne kanske projekcije kultnog Petrovićevog filma zapevala u svetu i dalje prepoznatljivu pesmu „Đelem, đelem“.

- Samo jedna scena bila je dovoljna da se Olivera upiše u istoriju svetskog filma. Sa mnogo strasti, emocija, bez poljupca, stvorena je antologijska scena. Sasvim sigurno jedna od najznačajnijih u evropskoj kinematografiji - zapisali su mediji u Francuskoj.

Jugoslav Pantelić, novi direktor Kinoteke, glavni je krivac za povratak našeg filma u Kan.- Urađena je nova kopija, što će izazvati ponovno interesovanje za ovaj film, koji je krajem prošle godine u izboru koji je organizovala Jugoslovenska kinoteka zauzeo drugo mesto na listi stotinu najboljih srpskih filmova 20. veka - izjavio je Pantelić.

Nova bioskopska kopijaOn je najavio da će institucija na čijem je čelu nastaviti i u narednom periodu da plasira bisere srpske kinematografije u klasičnim programima cenjenih svetskih festivala.- To će izvesno biti još jedna odskočna daska za ponovnu svetsku promociju ovog Petrovićevog klasika. Prema informacijama koje imam, učešće u programu „Kanski klasici“ „Skupljačima perja“ već je obezbedilo ponovnu bioskopsku distribuciju u Francuskoj, koja je zakazana za oktobar - zaključio je Pantelić.Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track