Mišićevu slavu su prigrabili političari

Istorija kakvu verovatno niste znali

Mišićevu slavu su prigrabili političari

Pop kultura -
Predstava valjevskog pozorišta „Abrašević“ o slavnom vojvodi ispričana je iz vizure Živojinove supruge, Nemice Lujze Krikner

VALJEVO - Uzimam pravoslavlje da bi na onom svetu bila s mojim Živojinom i decom, izgovorila je pred kraj života Nemica Lujza, žena slavnog srpskog vojskovođe Živojina Mišića.Priču o sudbini njene porodice, o vlasti, ratovima i stradanju naroda pretočio je u pozorišni komad „Mišići“ reditelj Miroslav Ćiša Trifunović. Sjajna predstava Gradskog pozorišta „Abrašević“ izvedena je premijerno pred valjevskom publikom.

Briljirala kao Lujza... Katarina Vićentijević
Briljirala kao Lujza... Katarina Vićentijević

Ulogu Nemice Lujze Krikner, koja se protiv volje svojih roditelja 1884. godine udala za siromašnog Srbina, tad potporučnika Živojina Mišića, kom je rodila šestoro dece, odigrala je valjevska glumica Katarina Vićentijević.- Kad igraš ženu vojskovođe koja je morala biti i žena-heroj i majka, koja je žrtvovala sve zbog ljubavi, a doživela 90 godina i sve svoje drage sahranila, kad igraš ženu koja je u poslednjoj sceni starija od mene više od pola veka, to je veliki izazov - kaže glumica.

Kao pre 100 godina... Pašić i srpska komanda
Kao pre 100 godina... Pašić i srpska komanda

Ovaj jedinstveni komad reditelj Trifunović nam je ovako opisao:- To je pre svega porodična drama. Živojin Mišić se borio, branio Srbiju, bivao dva puta penzionisan. Njegova porodica je to trpela, a slavu su prigrabili i nosili razni političari, bankari, trgovci, kao što to biva i danas.Predstava „Mišići“ je pripremljena zahvaljujući Ministarstvu kulture, a u glumačkoj ekipi dominirali su Katarina Vićentijević, Dragan Lukić, Branko Antonić i Petar Ninić. Ovaj komad biće ponuđen i beogradskim pozorištima, a početkom iduće godine reditelj najavljuje da će pozorišni tekst pretvoriti u filmski scenario.(S. S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track