Nada Kolundžija: Najviše sam naučila od brata Jovana

Promoterka savremene muzike

Nada Kolundžija: Najviše sam naučila od brata Jovana

Pop kultura -
Svirajući s njim, stekla sam ogromno iskustvo i putovala mnogo više. Mislim da svako ko nastupa s njim uživa

Nada Kolundžija, pijanistkinja i pasionirana promoterka savremene muzike, održala je još jedan sjajan koncert na Festivalu savremene umetničke i elektronske muzike „Lasciar vibrare“ u Domu kulture Studentski grad. Nastup je nazvala „Udah/Izdah“, a u okviru njega izvedena su dela Gurdžijeva, De Hartmana, Vilijama Dakvorta i drugih.- Koncert je naslovljen po filmu za koji je Anton Bagatov napisao valcer. Uzimate program, čitate naziv, postajete svesni da dišete. Zatim postajete svesni i muzike koja do vas dopire i koja kroz mene i moj klavir diše za vas - objasnila je Kolundžija.

Često nastupaju zajedno... Jovan i Nada Kolundžija
Često nastupaju zajedno... Jovan i Nada Kolundžija

Nada je ostvarila izuzetno veliki broj nastupa u zemlji i inostranstvu kao solistkinja ili kao kamerni saradnik po velikim dvoranama u Americi, Francuskoj, Tajlandu, Kini i mnogim drugim zemljama. Godinama ima premijerna izvođenja, upoznajući na taj način beogradsku publiku sa značajnim delima inostranih autora.- Najviše me je impresionira Indija, imam želju da tamo idem ponovo. Zemlja tajni, kolorita i mirisa, drugačijih običaja i tradicije, i za mene će ostati bajka - kaže Nada.

Svoj repertoar je obogatila i sviranjem na prepariranom klaviru (na instrumentu se vrši promena zvuka intervencijom na žicama, op. aut.), upotrebom glasa i snimljenih zvučnih matrica i multimedijalnim konceptima, ali, kako kaže, najviše uživa kad svira s bratom, čuvenim violinistom Jovanom Kolundžijom.Prava je privilegija imati takvog brata. Svirajući s njim, mnogo sam naučila, stekla ogromno iskustvo i putovala mnogo više. Mislim da svako ko nastupa s njim može samo da uživa - zaključuje pijanistkinja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track