Narodno pozorište se seli u Staklenac
Foto: Aleksandar Jovanović

Nacionalni teatar proslavio 148. rođendan

Narodno pozorište se seli u Staklenac

Pop kultura -

Dejan Savić iskoristio posetu ministra da progovori o namerama da dobiju još jednu scenu na Trgu republike, gde je tržni centar

Dan Narodnog pozorišta u Beogradu obeležen je juče na Velikoj sceni nacionalnog teatra uručenjem godišnjih nagrada i premijerom nove Pučinijeve opere „Đani Skiki“.U okviru proslave 148. rođendana glumica Nada Šargin dobila je čak dva priznanja - „Rašu Plaovića“ za ulogu kraljice Elizabete u predstavi „Marija Stjuart“ i nagradu matične kuće.U prepodnevnim satima ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević prisustvovao je potpisivanju protokola o umetničkoj i poslovno-tehničkoj saradnji između Narodnog pozorišta u Beogradu i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. On je objasnio da će upravnik biti izabran naredne godine, da će uskoro biti raspisan konkurs i da će tako biti okončano skoro četvorogodišnje stanje u kojem je teatrom upravljao vršilac dužnosti.- Ovde se osećam kao kod kuće. Dolazim s radošću, a gde bi drugo trebalo da dođe ministar (prethodnik Tasovac nije kročio u pozorište za svog mandata, op. aut.). Voleo bih da se tako i kod mene osećaju poslenici domaće kulture. Uskoro nas očekuje obeležavanje 150 godina Narodnog pozorišta, kada ćemo celom svetu pokazati šta je ponos srpske kulture - rekao je Vukosavljević, koji je istakao da na polju kulture možemo da se merimo s razvijenim zemljama.

Vukosavljević u društvu upravnika Savića
Vukosavljević u društvu upravnika Savića

Dejan Savić ranije je objavio da se najverovatnije neće kandidovati za novi mandat direktora, ali je izrazio želju da Narodno pozorište dobije novu, modernu dvoranu.- Namera nam je da ostanemo svetionik kulture i umetnosti, ne samo u Srbiji već i u regionu. Imamo misiju u ovom društvu i ne smemo dozvoliti da se spusti nivo predstava. Kad je već ministar naš gost, da kažem nešto i o novoj sceni. Priča se da će se od Staklenca praviti univerzalna dvorana, u koju bismo mogli da se proširimo i igramo veće spektakle. Naše kolege iz Novog Sada imaju tri scene, a mi samo dve. Mogli bi onda da imenu Trg republike vrate ime Pozorišni trg - zaključio je Savić, što je pozdravljeno aplauzom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track