NEDELJA ZA UŽIVANJE: Kikinđani gledaju najbolje vojvođanske predstave
Foto: KURIR

Pozorišna umetnost

NEDELJA ZA UŽIVANJE: Kikinđani gledaju najbolje vojvođanske predstave

Pop kultura -
Na 65. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, publika će videti jedanaest komada po izboru selektora, reditelja Ljuboslava Majere

Kikindsko Narodno pozorište ove nedelje domaćin je 65. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. U zvaničnoj konkurenciji, u večernjem terminu, publika će videti šest predstava ansambala iz Novog Sada, Sombora, Vršca i grada domaćina po izboru selektora festivala, reditelja Ljuboslava Majere, ali i pet dečjih predstava.

Predstave koje je odabrao za ovogodišnji festival, selektor Ljuboslav Majera nazvao je "reprezentativnim uzorkom stanja i stremljenja naših pozorišta":

"Ljudi koji se bave pozorištem rade, bez obzira na materijalne teškoće. Nema umetnika koji nijehipersenzitivan, pa su loša vremena dodatni izvor novih ideja i tema" ocenio je on.

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

Otvarajući festival, Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, konstatovao je da je u današnje vreme teško biti glumac i raditi u pozorištu.

Brane Marjanović, direktor Narodnog pozorišta i predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, kazao je da je počastvovan što će ugostiti najbolje pozorišne trupe iz Vojvodine:

"Ponosni smo na proteklu pozorišnu sezonu u Pokrajini. Nije to samo moj stav. Takvog su mišljenja i mnogi drugi koji nisu direktno vezani za vojvođanska pozorišta i koji još objektivnije mogu sagledati ovdašnje pozorišne prilike­priznao je on i nastavio:

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

"Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine, organizator je festivala. Pokrovitelji su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture i informisanja i opština Kikinda. Pored dve nagrade za najbolje predstave, biće uručeno i devet pojedinačnih. Odluku o laureatima doneće žiri koji čine Teofil Pančić, Igor Burić i Uglješa Šajtinac", naveo je Marjanović.

Najstarija pozorišna manifestacija na prostoru nekadašnje Jugoslavije, sinoć je otvorena predstavom domaćeg ansambla "Nosorog", u režiji Snežane Trišić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track