NEPOZNATI DETALJI IZ GIDRINOG DETINJSTVA: Oca su mu streljali, mama umrla, sa 9 godina ostao je sam

Sećanje

NEPOZNATI DETALJI IZ GIDRINOG DETINJSTVA: Oca su mu streljali, mama umrla, sa 9 godina ostao je sam

Pop kultura -

Glumac je imao veoma teško detinjstvo u rodnom Kragujevcu jer je tokom Drugog svetskog rata ostao siroče. Mama mu je umrla od tuberkuloze, a oca su mu streljali

Dragomir Bojanić, jedan od najvećih komičara bivše SFRJ, napustio nas je pre 24 godine.Čuveni Žika Pavlović poslednje dane proveo je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a mediji su se te 1993. utrkivali ko će prvi da javi da je preminuo, kao i više od dve decenije kasnije u slučaju Velimira Živojinovića. Bata je se pre nekoliko godina u razgovoru za Kurir baš prisetio svog prijatelja.

- Ko kaže da je Gidra umro? Smrt je neproverena glasina! On je tu, ljudi, šta vam je! Nedostaje nam njegov duh, nezaboravni zajednički trenuci i divno druženje. Gidra je bio veliki talenat. Kako vreme prolazi, sve više shvatamo njegovu jedinstvenu neponovljivost. Srećom, ostali su njegovi filmovi da svedoče o tome - ispričao je Živojinović šaleći se tada na račun glumaca i svoje bolesti.Gidra je rođen 13. juna 1933. u Kragujevcu i imao je veoma teško detinjstvo jer je tokom Drugog svetskog rata ostao siroče. Mama mu je umrla o tuberkuloze, a otac je streljan. S devet godina je ostao potpuno sam na svetu.

Završio je u rodnom gradu srednju školu za preradu mesa, voća i povrća ili „konzervatorijum“, kako je ovu obrazovnu ustanovu u šali nazivao. Godinu dana je radio u fabrici konzervi „Crvena zvezda“ i istovremeno vodio dramsku sekciju pri ovom kolektivu. Njegov talenat nije mogao da prođe nezapaženo, pa je počeo da igra u amaterskom pozorištu, a na studije glume u klasi Raše Plaovića upisao se nekoliko godina kasnije u Beogradu.

Uvek je bio nasmejan i voljen svuda gde se pojavljivao, a humor ga nije napustio ni kad mu je bilo najteže. Po dolasku u glavni grad, živeo je u barakama kod Narodnom pozorišta, a najviše se družio sa svojim Kragujevčanima Mijom Aleksićem i Cigom Jeremićem.Najveću popularnost ipak je stekao ulogom Žike Pavlovića, koju je igrao od 1978. do 1992. godine u serijalu „Žikina dinastija“. Reditelj serijala Zoran Čalić priznao je da je nakon odlaska Dare Čalenić snimanje nastavljeno samo zbog Gidre.

Velika nepravdaNema još svoju ulicuDragomira Bojanića Gidru kolege i prijatelji pamte kao - ljudinu. Iako obožavan u narodu, deluje kao pomalo zaboravljen jer nijedna ulica niti prestižna glumačka nagrada ne nosi njegovo ime. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

To je ljubavTriput se ženio istom ženomSa svojom najvećom ljubavi, koleginicom Ljiljanom Kontić, proveo je 30 godina. Dva puta su se razvodili. Prvi put su otišli pred matičara posle osam godina zabavljanja. Njihovi bračni brodolomi bili su jedno vreme stalna tema tračarenja u bifeu pozorišta i Klubu književnika. Ipak, sve nesporazume pobeđivala je ljubav, pa su se čak tri puta venčavali. Kad su dobili ćerku Jelenu, Gidra je dočekao suprugu i bebu ispred porodilišta s troja kola puna muzičara iz Skadarlije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DA LI SU U PEKINGU STVARNO SVIRALI U ČAST SRBA: Čija je pesma TAMO DALEKO u originalu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track