NERVOZA, NESANICA, SEKS, ALKOHOL: Ovo je ispovest radnika sa kruzera
Foto: Profimedia

Nije baš sjajno

NERVOZA, NESANICA, SEKS, ALKOHOL: Ovo je ispovest radnika sa kruzera

Pop kultura -
Možda zvuči kao savršen posao - putovanje svetom, upoznavanje svih nacija i velika plata, ali rad na kruzeru je sve samo ne to

Sve prljave tajne koje čuva prostor ispod palube luksuznih, plovećih hotela, otkrio je Brian David Bruns, prvi Amerikanac u istoriji "Carnival Cruise" kompanije koji je odradio celi svoj ugovor bez davanja otkaza.

O svom iskustvu napisao je knjigu.

Brajan Dejvid Brans, bivši konobar na kruzeru, u knjizi "Cruise Confidential" iznosi neverovatne detalje iz svog rada koji su puni seksa, mržnje, ugnjetavanja i zabave.

"Kao konobar na "Carnival's Legendu" radio sam 100 sati u sedmici i to 15 sedmica zaredom, nakon čega sam naprosto prestao brojati. Nisam imao slobodan dan u 10 meseci", otkriva Bruns.

Kako kaže plata nikako ne odgovara odrađenim satima, zbog čega ćete retko videti radnike iz razvijenih zemalja.

"Na Legendi sam dobio svega dva slobodna ručka svakih osam dana. Inače bih radio svaki doručak, ručak i večeru. Svaki dan. A često i na ponoćnom bifeu. Najgori deo posla je taj osećaj da vas poslodavac doslovno poseduje. Koropracija kontroliše šta jedete, kada jedete, kada možete na pauzu, kolika vam je temperatura u kabini, apsolutno sve. Ako ste jedan dan već odradili 12 sati, a njima treba da radite još četiri, to ćete učiniti bez pogovora", ističe on.

Takođe, ono što vas ubija u pojam je način na koji vam je organizovan dan: nikad ne možete spavati celu noć. U svih 10 meseci.

"Uglavnom bismo uspeli spojiti četiri do pet sati sna u jednoj noći, i to nakon što bismo odradili smenu od 12 sati. Većina ekipe hvata trenutke za dremanje kada god može, jer su svi u nekom konstantnom zombi stanju", priča on.

Foto: AP
Foto: AP

Ali, činjenicu da rade kao robovi, spavaju ugurani u kabine kao sardine bez trunke privatnosti, te da su plaćeni neverovatno malo, radnici su morali nekako preživeti.

"Smatra se apsolutnim zločinom ako spavaš sa svojim sunarodnikom. Na kruzerima se svi seksaju sa svima. To je izrazito retka prilika da "okusiš svet", ako se mogu tako izraziti. Ekipe se rotiraju svake sedmice, pa je nova brodska romansa uvek dostupna. Prave veze je gotovo nemoguće održati kad radiš 100 sati u sedmici u rotirajućim smenama. Poznajem možda svega nekoliko parova koji su uspeli u tome. Ali, zato su romanse između gostiju i zaposlenika strogo zabranjene. Ako vas uhvate dobijate momentalni otkaz, iskrcavaju vas u prvoj luci, bilo gde na svetu. Retko ko želi reskirati", priča on.

Brodska ekipa to malo slobodnog vremena koje imaju, a koje je uglavnom po noći, koriste za zabave. One traju kratko, najčešće od ponoći do tri ujutro, kada se bezglavo napiju i završe seksajući se po kabinama. Ponekad dva para istvremeno u jednoj maloj kabinici, a deli ih samo zavesa.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Konobarice često završe s brodskim oficirima, u nadi da će im pomoći da dobiju bolji smeštaj i manje naporan posao. Recimo, hostese nešto manje zarađuju, ali imaju bolje radno vreme i manje naporan posao.

"No, oficiri ih često samo iskoriste, pruže im nekoliko lepih meseci, nakon čega se vraćaju svojim porodicama, a na novoj turi već nalaze nove konobarice. Retko kad devojke profitiraju", dodaje.

Što se tiče gostiju, često dobijaju vlastite nadimke, a Amerikanci su opšta sprdnja jer su najdeblji.

"U restoranu ih zovemo "kravama", što zaista ima smisla. Ogromni su, umiljati i celi dan stoje i jedu. Ima i puno putnika koji postanu grozno iritantni zbog alkohola. Počnu se ponašati kao idioti iz prve klase na Titaniku. Bila je jedna posebno debela porodica koja je moju kolegicu toliko izludela da je dobila nervni slom nasred sale tokom posluživanja večere. To je bio jedan od najgorih trenutaka u mom životu", prepričava Brian David.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(nezavisne novine/avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track