NIŠVIL: Džezere u Nišu tretiraju kao pse
Foto: Fonet

Nastavlja se borba za prostor na Tvrđavi

NIŠVIL: Džezere u Nišu tretiraju kao pse

Pop kultura -
Strašno je da ova manifestacija bude zabranjena, a da se na istom mestu održavaju izložbe životinja i koncerti folkera, kaže direktor festivala Ivan Blagojević

Republički zavod za zaštitu spomenika poništio je rešenje direktorke niškog Zavoda koja je zabranjivala održavanje džez festivala Nišvil na prostoru Tvrđave od 13. do 16. avgusta, potvrdio nam je direktor ove manifestacije Ivan Blagojević. Konačna odluka, međutim, još se čeka.- Rešenje je opovrgnuto, između ostalog, i zbog toga što nam zvanično nisu upućeni razlozi zbog čega nije bezbedno da postavimo binu na livadama na Tvrđavi. Nadam se da će direktorka Zavoda pažljivije sagledati naše predloge i da će ih odobriti. Strašno je da manifestacija kao što je Nišvil, koja ima za cilj promovisanje kulture džeza, bude zabranjena, a na istom mestu su se održavale izložbe pasa i koza bez problema - rekao je Blagojević i dodao:Folkerima džabe- Podnećemo zahtev za povratak 48.000 dinara koji smo uplatili Zavodu za jedan papir mišljenja i rešenja o merama tehničke zaštitite, jer smo dobili sigurnu informaciju da folk izvođači kao što je, na primer, Aca Lukas nisu platili ništa, a organizovali su nastupe. Ni u Beogradu niko ne plaća ovakve stvari.Direktor Nišvila istakao je da će se kao i proteklih godina obraćati pažnja na sigurnost posetilaca, te da će bedemi biti obezbeđeni ogradom, kao i da na livadama na kojima će biti postavljena bina nema vrednosti od istorijskog značaja koje bi bile ugrožene.

Ne odustaje... Direktor Nišvila Ivan Blagojević
Ne odustaje... Direktor Nišvila Ivan Blagojević

Obnova ateljea- Taj prostor koji ona navodi kao ugrožen jeste onaj između bedema i ateljea koji su izgoreli pre 12 godina. Niko nije ništa uradio povodom njihove rekonstrukcije. Naša ideja bila je da sakupimo sredstva za obnavljanje ovih ateljea. Niš bi tako dobio letnji prostor za izlaganje radova velikog broja umetnika. Sad je taj prostor ruglo narkomana i skitnica - rekao je Blagojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track