NOVA JOGA: Terapija pletenjem za mentalno zdravlje
Foto: Profimedia

Holistički pristup

NOVA JOGA: Terapija pletenjem za mentalno zdravlje

Pop kultura -
Društveni aspekt pletenja je oduvek bio popularan širom sveta, a naročito poslednjih nekoliko godina

Ako vam je potrebno nešto što će da vas smiri i privremeno izleči živce, terapija pletenjem je prava stvar za vas.

Uz to što deluje umirujuće, može biti i korisno jer će biti nešto što će vas ugrejati u toku zime...

Terapija pletenjemI dok je pletenje samo po sebi aktivnost koja obogaćuje, pletenje u grupama predstavlja drugu vrstu holističke terapije. Ako sa drugima delite strast prema nečemu, to vas može dosta ispuniti i učiniti zadovoljnim, jer vam pruža osećaje zajedništva i pripadnosti. Društveni aspekt pletenja je oduvek bio popularan širom sveta, a naročito poslednjih nekoliko godina. Možete plesti zajedno sa jednom prijateljicom ili više njih. Takođe to možete raditi i ispred televizora pa ćete tako ovo vreme mnogo bolje iskoristiti.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Koristi od terapije pletenjem Istraživanja su pokazala da ovaj vid terapije:- poboljšava koncentraciju i blokira negativne misli- ritmični pokreti stvaraju umirujuć efekat- igra prstima podstiče pozitivne misli- sam rad na nečem korisnom podstiče samopouzdanje i osećaj vrednosti- uči strpljenju, istrajnosti i komunikaciji

Pletenje takođe jača koncentraciju, koordinaciju, strpljenje a kod dece povećava sposobnost za učenje. Takođe, pletenje je vekovima bila razbibriga i veština koja se prenosila sa generacije na generaciju - pa ga možete iskoristiti kao odličan izgovor da provedete vreme sa svojom decom i da ih nečemu naučite. Ovo će ojačati osećaj bliskosti među vama.

Pletenje jača kontrolu, osećaj svrsishodnosti i strukturu što može pomoći u teškim emocionalnim situacijama poput žalosti i depresije. Takođe vas uči da, ako napravite grešku, možete ili da je izbrišete, ili da naučite da živite sa njom u lepoti nesavršenosti. Zgodno je, a i ne mora biti previše skupo, što je veoma bitno. Ono vam, red po red, leči um i hrani dušu... A na kraju ćete, ako ste dovoljno vešti, imati i nešto lepo da vas ugreje ove zime.

Foto Profimedia
Foto Profimedia
http://www.youtube.com/watch?v=KCgEUwESYZk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track