ODLAZAK VELIKOG EVROPSKOG PESNIKA: Preminuo Tomaž Šalamun
Foto: Vikipedija

u 74. godini

ODLAZAK VELIKOG EVROPSKOG PESNIKA: Preminuo Tomaž Šalamun

Pop kultura -
Knjige pesama Tomaža Šalamuna prevedene su na više od dvadeset jezika i svuda su primljene sa velikim čitalačkim i kritičkim ođekom

Tomaž Šalamun, jedan od vodećih savremenih evropskih pesnika, preminuo je juče u Ljubljani u 74. godini posle duže i teške bolesti, saopštila je danas izdavačka kuća Arhipelag.

Rođen 1941. u Zagrebu, Šalamun je gimnaziju završio u Kopru, a istoriju umetnosti na Univerzitetu u Ljubljani. Radio je kao profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani i kao kustos u Modernoj galeriji u Ljubljani.

Poznat kao konceptualni umetnik, Šalamun je jedan od najvažnijih neoavangardnih umetnika u istočnoj i srednjoj Evropi. Otkako je polovinom šezdesetih godina objavio prvu knjigu pesama "Poker", Šalamun je izrastao u veliku figuru modernizacije savremenog pesništva.

Prevodio je sa španskog, engleskog i francuskog jezika. Knjige pesama Tomaža Šalamuna prevedene su na više od dvadeset jezika i svuda su primljene sa velikim čitalačkim i kritičkim ođekom.

U SAD, gde je bio gostujući profesor na nekoliko univerziteta, jedan je od najpoznatijih i najuticajnijih savremenih evropskih pesnika.

Nakon "Pokera", objavio je zbirku "Uloga pelerine" (1968), a zatim, tokom 1970-ih, 13 zbirki, među kojima su "Hodočašće za Marušku", "Bela Itaka", "Amerika", "Metoda anđela", "Istorija svetlosti je narandžasta".Osamdesetih je objavio devet knjiga poezije, od kojih je "Soy realidad" posvećena Meksiku.

"Dete i jelen", "Kuća Markova", "Glagoli sunca", "Crni labud" neke su od zbirki iz devedestih godina, a od 2000. do 2010. objavio je još 11 knjiga."Arhipelag" je 2010. objavio njegovo "Godišnje doba" u prevodu Milana Đorđevića.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada u Slobeniji i svetu, od kojih su najvažnije Prešernova nagrada, Jenkova nagrada, Evropska nagrada za poeziju grada Minstera, Nagrada Altamarea, Zlatni venac Struških večeri poezije, Njegoševa nagrada.Šalamun je zastupljen u brojnim antologijama moderne poezije.Bio je član Slovenačke akademije nauka i umetnosti.

Poslednji put Šalamun je boravio u Beogradu početkom novembra 2012. godine, kada mu je, u okviru Regionalne konferencije Srpskog PEN centra, priređeno veliko književno veče na kome ga je pozdravila brojna publika svih generacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track