OSKAROVAC RIČARD DRAJFUS U BEOGRADU: Nisam zaboravio odakle sam, kao da sam došao kući
Foto: TANJUG

Amerika je sačinjena od svih vas i od svih nas

OSKAROVAC RIČARD DRAJFUS U BEOGRADU: Nisam zaboravio odakle sam, kao da sam došao kući

Pop kultura -
Znam svoje poreklo, znam odakle sam i kada dođem na mesto kao što su Beograd, Poljska ili Rusija osećam da je deo u meni koji ovde pripada živ, rekao čuveni glumac

Istočna Evropa je za mene mesto na kom se osećam kao da sam došao kući, rekao je glumac Ričard Drajfus, počasni gost 43. Međunarodnog filmskog festivala.

"Istočna Evropa je za mene mesto na kom se osećam kao da sam došao kući. Znam svoje poreklo, znam odakle sam i kada dođem na mesto kao što su Beograd, Poljska ili Rusija osećam da je deo u meni koji ovde pripada živ", rekao je glumac čiji su preci sa ovih prostora.

"Amerika je sačinjena od svih vas i od svih nas. U Americi imamo tendenciju da zaboravimo odakle smo, ali ja to nisam zaboravio", napomenuo je Oskarovac, koji se sastao sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.Mali je rekao da mu je velika čast što je proslavljeni glumac prihvatio poziv da gostuje na ovogodišnjem Festu, jer se radi o stvaraocu čiju su filmovi popularni na ovim prostorima.

"Mesecima pokušavamo da poboljšamo kulturne sadržaje u prestonici i Fest je prvi korak ka tome", rekao je gradonačelnik i napomenuo da im je zadatak da svih 11 festivala koje Grad Beograd organizuje ove godine budu najbolji do sada.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"I siguran sam da je dolazak Drajfusa, po pitanju Festa, dokaz da smo na pravom putu", istakao je Mali. On je poručio glumcu da je Beograd grad sa mnogim kulturnim i istorijskim znamenitostima, ali i da je prepoznatljiv po ljudima sa velikim potencijalima. "Nadam se da ćete taj potencijal prepoznati i biti ambasador našeg grada", poručio je gradonačelnik Drajfusu. Slavni američki glumac primio je večeras u Sava centru nagradu Beogradski pobednik za doprinos filmskoj umetnosti. Mnogobrojna publika pozdravila je snažnim aplauzom glumca. Počasnu nagradu Festa uručio mu je selektor festivala, reditelj Mladen Đorđević uoči projekcije ovogodišnjeg dobitnika Oskara - filma "Čovek ptica" Alehandra Gonzalesa Injaritua.

Drajfus je dobitnik Oskara za glavnu ulogu u filmu "Zbogom devojko" i zvezda je filmova "Američki grafiti", "Ajkula”, "Bliski susreti trece vrste", "Holandov opus" i drugih.Poznati glumac ne igra ni u jednom od oko 90 premijernih filmova na Festu, ali će ga publika videti u filmu "Američki grafiti" Džordža Lukasa, koji je prikazan na Festu 1974. godine, a sada je deo programa "Fest klasik" u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Takođe, u okviru omaža Drajfusu, Kinoteka će prikazati filmove "Dilindžer" Džona Milijusa, "Klošar sa Beverli Hilsa" Pola Mazurskog, "Čeljust" Stivena Spilberga, "Devojka za zbogom" Herberta Rosa, "Dudi visoko leti" Teda Kočifa, "Ima li mesta za ljubav" Džoela Olinskog, "Razglednice iz pakla" Majka Nikolsa i "Rozenkranc i Gilderstern su mrtvi" Toma Stoparda.Fest je ove godine od revijalnog festivala postao takmičarski, sa tri selekcije: Glavni takmičarski program (15 filmova), Srpski film (12 filmova) i Granice (12 filmova). Svečano je počeo u petak, 27. februara, u Velikoj dvorani Sava centra, a zvanično ga je proglasio otvorenim gradonačelnik Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track