OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA MIHAJLA PUPINA: Nije hteo da umre dok se ne pomiri sa Teslom

I geniji se posvađaju

OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA MIHAJLA PUPINA: Nije hteo da umre dok se ne pomiri sa Teslom

Pop kultura -
Dvojica velikana posvađala su se jer je Pupin tvrdio da je zapravo Markoni prvi registrovao patent. Tesla to Pupinu nikako nije mogao da oprosti i od tada nisu govorili

Veliki naučnik i pronalazač Mihajlo Pupin, koji je rođen na današnji dan 1858. godine, nije hteo da umre dok se ne pomiri sa Nikolom Teslom.

Dvojica velikana posvađala su se jer je Pupin tvrdio da je zapravo Markoni prvi registrovao patent. Tesla to Pupinu nikako nije mogao da oprosti i od tada nisu govorili.

Kada je, međutim, Pupin, pao u postelju, pred samu smrt marta 1935. godine zahtevao je da se vidi sa Teslom. U mirenju im je pomogla Natalija, majka profesorke Vidosave-Vide Јanković (96), čiji je otac Radoje bio generalni konzul u Čikagu i Njujorku (1926-1937), poverljivi oficir koji je nosio ordenje ruskom caru Nikolaju Romanovu, i bliski prijatelj kralja Aleksandra Karađorđevića, Mihajla Pupina, Ive Andrića, Ivana Meštrovića.

Pupin je naime tog hladnog marta rekao svojoj kćerki Vavi da mu dovede Teslu u bolnicu, u kojoj je ležao. Ona je pozvala Nataliju i bukvalno joj kazala:"Papa ne želi da umre prije nego što se vidi sa gospodinom Teslom" i zamolila je da to učini.

Veliki Tesla, bez obzira na razmirice iz prošlosti, poslušao je Natalijine molbe i posetio Pupina. Prilikom tog susreta ni Pupun a ni Tesla nisu krili suze. Ipak, o čemu su razgovarali tokom pola sata, koliko je trajala poseta pomirenja, ostala je tajna.Ubrzo, poslje toga, Pupin je umro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track