Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa.
Ova vrsta hleba sadrži male količine kvasca i soli, a nema aditiva, konzervansa i sličnih supstanci.Pecivo je bogato proteinima, vitaminima, amino kiselinama, zdravim masnoćama, ugljenim hidratima i mineralima. Takođe, sadrži i nekoliko puta više biljnih vlakana nego običan hleb od belog brašna. Potrebno je više vremena za pripremu, ali ukus i zdravi sastojci sigurno će opravdati vaš trud.
Za pripremu zdravog hleba je potrebno:300 g pšenice100 g ječmenih pahuljica2 kašike susama2 kašike lanenog semena2 kašike očišćenih semenki suncokretakašičica soli20 g kvasca + 50 ml vode
Prelijte pšenicu vodom i ostavite tako tri dana dok ne proklija. Kako se pšenica ne bi pokvarila, povremeno menjajte vodu.
Nakon tri dana iscedite proklijalu pšenicu i sameljite je u blenderu. Trebalo bi da dobijete smesu sličnu brašnu. Mlevenoj pšenici dodajte ječmene pahulje koje ste pre toga držali malo u vodi da omekšaju.Seme lana, suncokreta i susama blago propržite u suvom tiganju pa dodajte pšenici i ječmu.U 50 ml vode dodajte kvasac i malo šećera pa sačekajte da nadođe. Nadošli kvasac dodajte smesi, posolite i zamesite testo. Možete dodati još vode ukoliko je potrebno.
U rernu zagrejanu na 220 stepeni stavite nekoliko kockica leda da se stvori para, pa zatim ubacite hleb da se peče. Vlažna sredina će pomoći u narastanju testa. Pecite hleb ok 45-50 minuta.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:Pita od starog hleba7 trikova za dobro testoKako da testo brže narasteNapravite najmekše domaće kifliceZa savršena peciva: Kako se pravilno koristi svež kvasac