GLUMAC PROGOVORIO O DRAMI: Oteli su me pre 35 godina a onda sam se sreo oči u oči sa otmičarom i...
Foto: Damir Dervišagić

Poznajemo ga kao Gigu Moravca

GLUMAC PROGOVORIO O DRAMI: Oteli su me pre 35 godina a onda sam se sreo oči u oči sa otmičarom i...

Pop kultura -

Poznati srpski glumac Marko Nikolić, koji se proslavio ulogom Gige Moravca u seriji "Bolji život", preživeo je pravu dramu pre 35 godina kada je Borivoje Jelić oteo JAT-ov avion u kojem se nalazio i on. Prvi put nakon traume koju je doživeo poznati glumac sreo se sa otmičarom koji mu je zatražio oproštaj.

Otmičar je u nemačkom zatvoru upoznao pripadnike terorističke grupe Bader-Majnhof, pod čijim je uticajem odlučio da 26. septembra 1981. godine otme avion "boing 727-200" u kojem se poznati glumac nalazio sa još 97 putnika koji su iz Podgorice putovali u srpsku prestonicu.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Nakon otmice, prvi susret popularnog glumca i otmičara desio se pre dve godine, kada je Borivoje Jelić rekao Nikoliću da mu je drago što ga vidi, na šta mu je glumac odgovorio:

"Meni je sada drago, ali onda kad smo se sreli u avionu, nije mi bilo baš drago", iskren je bio glumac, zbog čega mu je Borivoje tražio oproštaj.

"Ja se vama duboko i istinski izvinjavam. To je moglo da se desi bilo kome. Okajao sam svoje grehe, a voleo bih i vi da mi oprostite", zamolio je Jelić.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Glumac je nakon njegovih reči istakao kako je on i posle nemile situacije nastavio da leti, dok su pojedini putnici bili toliko istraumirani da nikada više nisu poželeli da uđu u avion.

Ovaj događaj ostavio je traumu na sve koji su se tog dana našli u otetom avionu. Pored Marka i Miše Janketića, na letu su bili generali i narodni heroji Boža Lazarević i Milan Šijan i nekoliko političara. Jelić je imao pomagača iz Hrvatske, ali svoj cilj, da se domognu Južnoafričke Republike, nisu ostvarili. Oni su preusmerili avion, pa su posle leta iznad Izraela, Italije i Grčke sleteli na Kipar kad je jedan od putnika izazvao požar u letelici. Nastala je opšta panika, što su iskoristili putnici i posada da se oslobode. Jelić je uhapšen i osuđeni na osam godina zatvora. Otmičar je posle odslužene robije otišao u Švedsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track