POHVALE: Bilu Klintonu nagrada za podršku džezu

Očaran saksofonom

POHVALE: Bilu Klintonu nagrada za podršku džezu

Pop kultura -
Nagradu Instituta za džez Telonijus Monk su nekadašnjem vođi trija "Three Kings", koji je Klinton osnovao sa dvojicom drugova kao učenik koledža Hot Springs

LOS ANĐELES - Bivši američki predsednik Bil Klinton je u ime svih "frustriranih džezera" primio počasnu nagradu koja mu je u nedelju u Los Anđelesu uručena za višedecenijsku podršku džezu.

Nagradu Instituta za džez Telonijus Monk su nekadašnjem vođi trija "Three Kings", koji je Klinton osnovao sa dvojicom drugova kao učenik koledža Hot Springs, u Arkanzasu, predali legende džeza Kvinsi Džons i Herbi Henkok.

Oni su posebno istakli Klintonov doprinos u popularizaciji džeza tokom predsedničkog mandata. Pohvalivši napore instituta u širenju znanja o džezu među mladima, Klinton je u šali dodao da iako "većina njih neće postati džez muzičari, poneki frustrirani džezer će ipak naći načina da uspe u životu".

Klinton je ispričao da je počeo da svira saksofon sa devet godina. Bio je tako očaran ovim instrumentom da je umeo da svira i po dvanaest sati bez prestanka, "dok mu usne ne bi prokrvarile".

"U šesnaestoj mi se činilo da sam prilično dobar. Tada sam se dobro pogledao u ogladalu i zapitao "Da li ćeš ikada postati Koltrejn?", a odgovor je bio ne. I tako sam postao ljubitelj džeza", ispričao je on.

Među prisutnim na ceremoniji, održanoj u čuvenom losanđeleskom Dolbi teatru, bili su Vejn Šorter, Džimi Hit, Džošua Redmen, Kevin Spejsi, Farel Vilijams, Džon Mejer, Tadž Mahal i Dajen Rivs koja je Klintonu otpevala Geršvinovu pesmu "Love Is Here to Stay".

http://www.youtube.com/watch?v=7LhgGs4TrYA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track