POSLEDNJI OPROŠTAJ: Sahrana Donke Špiček održaće se 14. jula u Aleji zaslužnih građana
Foto: Marina Lopičić

Tuga Evrope

POSLEDNJI OPROŠTAJ: Sahrana Donke Špiček održaće se 14. jula u Aleji zaslužnih građana

Pop kultura -

Dugogodišnji saradnik Dečjeg kulturnog centra Beograd i predsednik Upravnog odbora te institucije Donka Špiček biće sahranjena u četvrtak, 14. jula, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izjavljivanje saučešća biće u 13.30 sati u kapeli na Novom groblju, a prethodno će na Velikoj sceni Dečjeg kulturnog centra Beograda u 11 časova biti održana komemoracija, najavio je DKCB.

Donka Špiček je preminula 9. jula u 82. godini u Beogradu. Posvećena deci i njihovom obrazovanju, Špiček je osmislila i realizovala niz kvalitetnih kulturno-obrazovanih programa za decu, ne samo u DKCB-u i nekadašnjem Domu pionira, već i u mnogim drugim institucijama kulture i medijskim kućama. Rođena je u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju i diplomirala na Višoj pedagoškoj školi na Grupi za ruski jezik i jugoslovensku književnost, kao i na Fakultetu dramskih umetnosti na odseku Organizacija pozorišnih delatnosti.

Radost Evrope (Foto: Beta)
Radost Evrope (Foto: Beta)

Radila je kao nastavnik u OŠ "Đorđe Krstić" u Beogradu, a bila je glavni i odgovorni urednik redakcije "Susreti Četvrtkom" - poznate tribine za male Beograđane. Osnivač je manifestacije "Radost Evrope" (1969) i nekoliko godina bila je direktor Sektora za kulturu Sava Centra i predsednik Saveta Festa, gde je uspešno organizovala veći broj međunarodnih gostovanja i koncipirala rad ovog sektora.

Špiček je bila glavni i odgovorni urednik Redakcije programa za decu i mlade Televizije Beograd, urednik mnogih programa, serija, među kojima "Sivi dom" i "Zaboravljeni", čuvenog serijala "Laku noć, deco". Bila je i operativni direktor Pozorišta "Boško Buha" od 1998. do 2008. godine, a zahvaljujući Dečjem kulturnom centru, obnovila je muzički festival "Dečje beogradsko proleće" koji je posle 20 godina održan u aprilu ove godine.

Donka Špiček (Foto: Marina Lopičić)
Donka Špiček (Foto: Marina Lopičić)

Dobitnica je mnogobrojnih priznanja i nagrada, među kojima su plaketa UNICEF-a, Orden osmeha, koji dodeljuju deca Poljske odraslim stvaraocima za decu. Dobitnica je "Zlatnog beočuga Beograda", "Zmajeve nagrade", međunarodne nagrade "Grozdanin kikot" za višedecenijski rad na polju umetnosti i edukacije dece i mladih 2009. godine, međunarodnog festivalskog priznanja "Mali princ" za 2012. godinu, za izuzetan dugogodišnji doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Savet festivala "Pozorište Zvezdarište" nagradio ju je prošle godine priznanjem "Zvezda među zvezdama". Odlikovana je Srebrnom medaljom predsednika Srbije Tomislava Nikolića za zasluge u javnoj i kulturnoj delatnosti, naročito u nesebičnoj promociji stvaralaštva dece i za decu.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track