POSLEDNJI POZDRAV DIVI: Kremacija Mire Stupice 23. avgusta na Novom groblju
Foto: Dado Đilas

Preminula u 93. godini

POSLEDNJI POZDRAV DIVI: Kremacija Mire Stupice 23. avgusta na Novom groblju

Pop kultura -

Prva dama pozorišta, čuvena srpska glumica Mira Stupica (93) premunula je noćas u Beogradu, a kremacija će biti obavljena u utorak, 23. avgusta, u 13 časova na Novom groblju u Beogradu, rečeno u Udruženju dramskih umetnika Srbije.

Datum i mesto komemoracije biće objavljeni naknadno.

Pre samo dva dana Mira Stupica proslavila je rođendan u krugu najbližih.Rođena kao Miroslava Todorović 17. avgusta 1923. u Gnjilanu, gde su joj roditelji, profesori matematike, službovali u gimnaziji.

Bila je prvo od četvoro dece Radomira Todorovića, rodom iz Orašca, i Danice, rođene Stanišić iz Livna.Njeni biografi beleže da su dva brata, Predrag i Zoran, umrli sa svega dve i tri godine, a nekoliko godina potom rođen je treći brat - poznati glumac Bora Todorović.

U Gnjilanu je sa četiri godine gledala i prvu pozorišnu predstavu - "Boj na Kosovu" u izvođenju putujuće trupe.Porodica se potom seli u Gornji Milanovac, na novo službovanje, gde joj 1932. od tuberkuloze umire otac.Samohrana majka Danica sa decom odlazi u Aranđelovac, pa u Beograd, gde će se Mira prepustiti magiji pozorišta.

Na scenama u Šapcu i Nišu, preko Narodnog i JDP-a, pa sve do teatara Pariza i Moskve, nizale su se uloge.Igrala je u svim žanrovima, ali i od klasike do savremenog nacionalnog i inostranog repertoara. Bila je nezaboravna Petrunjela, Glorija, baronica Kasteli, Madam San Žen...

Više puta je ponavljala da je vrhunac glumačkog dara ostvarila upravo u režijama Bojana Stupice, tokom dve decenije zajedničkog života na sceni i van nje.

Za sve čime je zadužila naš teatar i film nisu je zaobišle najznačajnije nagrade i priznanja - dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete "Joakim Vujić", nagrada "Pavle Vuisić", festivala "Dani Zorana Radmilovića"...Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana "Bakonja fra Brne", početkom pedesetih godina prošlog veka, a potom igrala u filmovima "Jara gospoda" , "U mreži", "Stojan Mutikaša", "Hanka", "Delije", "Krvava bajka", "Doručak sa đavolom", a u novom milenijumu i u "Sedam i po" i "Paradi".

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Od velikog broja TV ostvarenja izdvaja se njena Kika Bibić iz "Bukvara".Svoja životna iskustva, koja su bila satkana od profesionalnih uspeha, tri braka (Mavid Popović, Bojan Stupica i Cvijetin Mijatović), ali velikih gubitaka, sabrala je u knjigu "Šaka soli", koja je imala nekoliko izdanja.

Njoj u čast priređena je izložba "Mira Stupica - glumica veka" u Muzeju Narodnog pozorišta 2013. godine.

Do 2015. je živela u stanu na Dorćolu, a potom u domu za stare.U javnosti se poslednji put pojavila u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track