Predrag Ejdus: Živimo u vremenu depresije
Foto: Tanjug Jarosl

SVEČANO Počela najveća kulturna manifestacija

Predrag Ejdus: Živimo u vremenu depresije

Pop kultura -
TRADICIJA Sterijino pozorje opstaje već 60 godina i dokazuje da kod nas ipak postoje talentovani i obrazovani stvaraoci, kaže glumac
1 / 2 Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Najveći pozorišni festival u zemlji Sterijino pozorje, koji je počeo u ponedeljak, otvoren je besedom glumca Predraga Ejdusa i izvođenjem predstave Centra za kulturu Tivat „Providenca“ u režiji Egona Savina.Tokom narednih nedelju dana publika će imati prilike da vidi devet predstava u selekciji nacionalne drame i pozorišta, koje će se boriti za nagrade.Omaž piscimaDobar deo programa jubilarnog 60. izdanja Pozorja posvećen je Jovanu Steriji Popoviću i Branislavu Nušiću, a drame po izboru selektora Marine Milojević Mađarev oslikavaju stanje srpskog teatra u vreme ekonomske krize.- Živimo u vremenu depresije, koja je dovela do svekolikog posrnuća morala, empatije, ogromne usamljenosti, beznađa i dezorijentacije ljudi. Mnoge oblasti ekonomskog, društvenog i kulturnog života su u krizi. Državne institucije kulture tavore u pogubljenim kriterijumima vrednosti. Politička elita u takozvanim vremenima tranzicije kulturu, pa i pozorište polako ali sigurno osiromašuju, onemogućavaju njegovu transformaciju i negativnom selekcijom rukovodećih kadrova srozavaju umetničke vizije. Pozorišta su postala socijalne ustanove, a umetnici doslovno ekonomski ugrožena kategorija stanovništva - napisao je Ejdus u pozdravnoj besedi i naglasio:

Krcato
Krcato

Gost Mira Furlan- U atmosferi obesmišljene kulturne politike Sterijino pozorje opstaje i dokazuje da kod nas ipak postoje talentovani i obrazovani stvaraoci. U prilog činjenici da se pozorišna tradicija kod nas ukorenila govori i to što ovaj festival traje 60 godina. Svi mi koji mu godinama prisustvujemo osećamo neku čudnu groznicu u iščekivanju da počnu najuzbudljivije i najbolje predstave - zaključuje glumac.

Veliko interesovanje
Veliko interesovanje

Gost festivala biće sjajna glumica i spisateljica Mira Furlan, koju će novosadska publika imati večeras prilike da vidi u drami „Dok nas smrt ne razdvoji“ u režiji Predraga Mikija Manojlovića. Jedan od favorita za nagradu je Kokan Mladenović s dramom „Doktor Nušić“ i beogradski Atelje 212 sa komadom „Kazimir i Karolina“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track