PREMIJERA ROMEA I JULIJE: Ljubav jača i od albanske mržnje

Glumci iz Beograda i Prištine u predstavi Predraga Mikija Manojlovića

PREMIJERA ROMEA I JULIJE: Ljubav jača i od albanske mržnje

Pop kultura -
Ispred zgrade nacionalnog teatra u Prištini nalazio se natpis ispisan na albanskom jeziku u kome se ekipi naših glumaca poručuje da nema šta da traži na Kosovu

Kosovsku premijeru drame „Romeo i Julija“ u režiji glumca Predraga Mikija Manojlovića, koja prvi put okuplja posle 15 godina na jednom projektu glumce iz Beograda i Prištine, umalo da pokvari performans Albina Kurtija, lidera pokreta Samoopredeljenje.Više od 24 sata ispred zgrade nacionalnog teatra u Prištini nalazio se natpis ispisan na albanskom jeziku: „Srpski glumci nisu dobrodošli u ovom pozorištu. Stop srpskom narodu na Kosovu“. Transparent je uklonila policija pre nego što su visoke zvanice počele da dolaze da pogledaju Šekspirovu tragediju.Premijera je prošla uz ovacije publike kao i u Beogradu, a skup je obezbeđivalo samo desetak ljudi. I naša ekipa nije imala nikakvih problema tokom boravka.- Očekivao sam veću frku. Ne treba mnogo pridavati važnosti tom potezu nekog pojedinca - rekao je Nebojša Glogovac, koji je posle više godina posetio Prištinu.

Poruka mržnje... Transparent ispred teatra
Poruka mržnje... Transparent ispred teatra

I reditelju je pomalo radost premijere pokvario natpis koji je stajao ispred pozorišta.- Video sam ga još juče i veoma me je rastužio kada su mi ga preveli. Međutim, to je zbilja potez pojedinca. U slobodnom društvu, ako ono uopšte postoji, i samo jedan čovek ima prava na protest. Malo me je pecnulo to da Srbi nisu dobrodošli. Mi smo baš zbog toga pravili „Romea i Juliju“, ne zbog ovog pisma, niti bilo kakve dobrodošlice. Žao mi je, ali ne smatram da je to jače od prijema predstave kod publike - rekao je Manojlović.Jednu od najlepših priča o ljubavi i mržnji nisu propustili Nataša Kandić, glumac Enver Petrovci, Edita Tahiri, kao i novi ministar za povratak Dalibor Jevtić. „Romeo i Julija“ na jesen će ponovo gostovati na Kosovu u Zvečanu i Gračanici.

Branka PetrićBEKIM BI BIO PONOSAN NA NAŠEG SINANakon izvođenja, oči pune suza od sreće bile su našoj glumici Branki Petrić, čiji sin Uliks Fehmiju igra sveštenika.- Uliks prvi put u karijeri glumi i na albanskom, a njegov tata nije nikad. Mislim da ga Bekim gleda s neba i da bi bio ponosan. Za mene je ovo jedno fantastično veče - poručila je Petrićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja