PROFESOR ZA PRIMER: Zahvaljujući njemu Novi Sad čuva uspomenu na poginulog asistenta
Foto: Profimedia

Svaka čast!

PROFESOR ZA PRIMER: Zahvaljujući njemu Novi Sad čuva uspomenu na poginulog asistenta

Pop kultura -
Kada su mi javili da je poginuo, kao da mi je neko desnu ruku otkinuo, govori ovaj neverovatan profesor

U Srbiji verovatno ne postoji profesor kao Ilija Kovačević, redovni profesor na Katedri za matematiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Ali ne zbog toga što je godinama najomiljeniji predavač na FTN i jedan od naših najboljih matematičara. Ilija je čovek koji je svojih poslednjih 14 godina posvetio tome da se ne zaboravi ime njegovog nekadašnjeg saradnika Momčila Novkovića. Ovaj mladi stručnjak tragično je nastradao u saobraćajnoj nesreći 2001. godine, na dan kada mu je odobren doktorat.

"Ušao je u način mog razmišljanja. Sve sam mogao da mu poverim. Bio je vrhunski stručnjak, požrtvovan i jedan od omiljenih asistenata na ovom fakultetu. Kada su mi javili da je poginuo, kao da mi je neko desnu ruku otkinuo", kaže Kovačević. Na njegovu inicijativu Novković je u rodnom Vrbasu 2003. dobio ulicu, a godinu dana kasnije i bistu.

Prijateljstvo je, kaže, krenulo 1991. kada je Kovačević bio prodekan za nastavu, a Novković sudent prodekan. Iako je završio mašinstvo, Novković je želeo da magistrira matematiku, s kojom je neverovatno vladao, te ga je Kovačević usmerio na oblast „verovatnoća i statistike“.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Kada je magistrirao, zaposlio sam ga kao svog asistenta. Bio je vodeći stručnjak u zemlji iz oblasti verovatnoće i statistike. Ubedio me da počnem da pišem stručne knjige, a i danas ispitujem studente onako kako je on smislio. Zaludeo je sve u Beogradu svojim doktoratom. No, kako to samo život može da uradi, taj njegov rad se danas najviše primenjuje u oblasti saobraćaja", priča Kovačević za Blic.

Na FTN Kovačević je pre tri godine osnovao Zadužbinu „Momčilo Novković“, koja na dan fakulteta dodeljuje nagrade najboljem profesoru, asistentu i doktorandu.

"Voleo sam ga i zato što nije bio poltron. Uvek je branio svoj stav bez kalkulacija. Na svaku knjigu koju napišem stavim njegovu biografiju ili posvetu namenjenu Momčilu, da studenti vide kako se "ni od čega može napraviti nešto"", zaključuje suznih očiju Kovačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track