RAZBIJAMO MITOVE O ŽIVOTINJAMA U KOJE SVI VERUJEMO: Vreme je da saznate istinu
Foto: Profimedia

Živimo u zabludi2. Jedna ljudska godina jednaka je 7 psećih Različite rase pasa dolaze sa različiti

RAZBIJAMO MITOVE O ŽIVOTINJAMA U KOJE SVI VERUJEMO: Vreme je da saznate istinu

Pop kultura -
Postoje razne vrste mitova koji su prihvaćeni kao istina bez razmišljanja, vreme je da počnemo da ih tretiramo kao ono što jesu - samo mitovi

Predstavljamo vam 17 najčešćih neistina koje uključuju životinje, kao i stvarne činjenice o tome kako zapravo oni razmišljaju.

1. Mačke se uvek dočekaju na noge

Netačno. Mačke imaju tu mogućnost da prilagode svoju poziciju tela u slobodnom padu, što čini da izgleda da se svaki put dočekaju na noge. Međutim, ovaj refleks zahteva malo vremena, tako da, ako je pad kraći, manje je verovatno da će mačka da se drži "plana" sletanja.

2. Jedna ljudska godina jednaka je 7 psećih

Različite rase pasa dolaze sa različitim životnim rasponom, tako da definitivno ne postoji konverzija godina. Veće rase imaju tendenciju da imaju kraći životni vek od manjih, mada mi još uvek nismo sigurni zašto je to tako. S obzirom da je genetska raznolikost zapravo dobra stvar, mešovite rase takođe imaju tendenciju da žive duže i sa manje zdravstvenih problema nego u čistoj rasi.

3. Nojevi zakopavaju glavu u pesak kada se plaše

Kada se kriju, te velike nezgrapne ptice će čučnuti dole i protegnuti vrat do zemlje da ostanu neprimetni. Oni ne nabijaju glavu u pesak, a takođe je neobično da se nojevi kriju, oni obično samo pobegnu.

4. Crvene pande su u srodstvu sa velikim pandama

Zbog iste šare na očima i skoro pa istog imena pretpostavlja se da su ove dve vrste povezane, ali nisu. Džinovske pande su zapravo vrsta medveda, a crvene pande su povezane sa rakunima.

foto: Rojters
foto: Rojters

5. Koale su medvedi

Izgleda da je došlo do neke zabune u familiji medveda. Koale ponekada nazivaju "koala medvedi", ali oni su zapravo marsupiali koji nemaju nikakve veze sa medvedima.

foto: Rojters
foto: Rojters

6. Dodirivanjem žabe izaći će vam bradavice

Bradavice na ljudima su uzrokovane humanim papiloma virusom, a ne žabama. Žabe su prirodno kvrgava stvorenja i to je deo njihovog šarma, ali i kamuflaže. Takođe, treba napomenuti da vodozemci imaju osetljivu kožu i diranjem iste možete samo da ih preplašite i unervozite.

7. Ako krava leži, biće kiše

Kao i svaka druga životinja, krave legnu jer tako žele, a ne zbog predstojećih vremenskih uslova. Obično, krave će leći da bi se opustile i žvakale travu.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

8. Kamile čuvaju vodu u grbama

Kamilje grbe su zapravo naslage sala koje omogućavaju kamili da preživi u teškim klimatskim uslovima bez hrane. Još jedna zanimljiva činjenica: Baktrijan kamila ima dve grbe, a dromderi jednu. Ovo je lako zapamtiti jer slovo B ima dve izbočine, a D jednu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

9. Pseća usta su čistija od ljudskih

Da li ste ikada stvarno pomislili da je ovo istina? Pa bar vlasnici pasa znaju gde su sve ta usta bila. U proseku, usta psa sadrže isto onoliko bakterija koliko imaju ljudska, sa dahtanjem ili bez. Plus psi vole da pojedu tuđ izmet, pa vi računajte...

10. Dugonogi pauci su najotrovniji

Pod jedan nisu svi pauci otrovni, a i oni koji jesu daleko su od smrtonosnog otrova. I da, otrov veze nema sa dužinom njihovih nogu.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

11. Ptice će napustiti svoje mlade ako ih je dodirnuo čovek

Ovaj mit kaže da ako ptice roditelji osete miris čoveka na svojim ptićima, izbaciće ih iz gnezda. Ovo nije istina. Ptice imaju jako male mirisne živce, tako da njima čulo mirisa i ne radi baš najbolje.

foto: Wikipedia
foto: Wikipedia

12. Zlatna ribica pamti samo jednu sekundu

Zlatne ribice zapravo mogu da pamte, i ako je njihova memorija obično bazirana na dobijanju hrane. Pokazano je da mogu da zapamte složene puteve, pa čak i da mogu da gurnu poluge kako bi dobile poslastice.

foto: Rojters
foto: Rojters

13. Slepi miševi su slepi

Nijedna vrsta slepog miša nije slepa, oni koriste eholokaciju za navigaciju u svom okruženju i za lov na hranu, ali se uglavnom oslanjaju na svoj vid.

Postoji još mitova o životinjama (i ne samo o životinjama), tako da je uvek dobra ideja da uradite proveru činjenica pre nego što nešto uzmete zdravo za gotovo. Ko zna, možda i životinje imaju neke besmislene mitove o ljudima, u tom slučaju šta li misli zlatna ribica?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track