ROĐENA IZ MRŽNJE, SPOJILA SVET LJUBAVLJU: Pevačica ABBE je bila beba naci eksperimenta
Foto: Profimedia

Nadrasla poreklo

ROĐENA IZ MRŽNJE, SPOJILA SVET LJUBAVLJU: Pevačica ABBE je bila beba naci eksperimenta

Pop kultura -

Svi znaju crvenokosu Fridu iz Abbe, ali njeno poreklo je dugo vremena bilo traumatična tajna.

Kada malo razmislimo i ne čudi to što je nizak, neugledan i proćelav Hajnrih Himler sanjao o "savršenoj rasi" fantastičnih fizičkih predispozicija. Bio je to san o uzdizanju nove rase, plavih arijevaca, na rang gospodara sveta. Himler, najveći ubica u modernoj istoriji, je prema nekim tumačenjima, imao tokom detinjstva velikih problema s devojčicama, fizičkim vaspitanjem i odrastanjem.

Foto: AP
Foto: AP

Možda ga je baš ta rana trauma navela na zločinački san o pravljenju "vrste" koja će prevazići nedaće kakve je on preživljavao. Kada promislite o tome zaključićete da je na nekom bizarnom nivou ta misao vrlo nesebična. U tu svrhu je smislio projekat Lebensborn, neku vrstu “inkubatora” nove rase visokih, snažnih, plavokosih i plavookih ljudi, koji bi u rajhu predstavljali vladajuću elitu.

Najpoznatije dete rođeno u projektu Lebensbon je Frida Lingstad iz ABBE. Ona je rođena 1945. godine - kao plod veze između majke, Norvežanke Sini, i nemačkog narednika, Alfreda Hasea. Norveška je, zahvaljujući politici Hitlerovog obožavaoca Kvislinga, bila verni satelit rajha, ali su posle Hitlerovog kraha, pronacistički elementi u Norveškoj bili su izloženi žestokom progonu.

Fridina majka i baka bile su žigosane kao izdajnice i izopštene iz rodnog sela u severnoj Norveškoj. Frida je bila izložena stravičnim pritiscima. Jedan ribar joj je nožem ugravirao kukasti krst u kožu, koji je posle s mukom odstranila. Frida i njena majka su bile prisiljene da prebegnu u Švedsku, gde je majka ubrzo umrla od zastoja rada bubrega, a Frida odrasla skrivajući teške traume. Muke kojima je bila izložena bile su, nažalost, zajedničke većini nesrećne dece, koja su rođena ne iz ljubavi nego iz sulude ideje o rasnoj superiornosti, koju su fanatično delile sve nacističke vođe - redom crni, zdepasti muškarci, poput Hitlera, Gebelsa, Geringa ili Kaltenbrunera.

Frida danas ima 70 godina, a pop grupa ABBA je najavila novi projekat. Posle više od 30 godina od poslednjeg javnog nastupa će ostvariti "novo digitalno iskustvo" u 2018. godini. Članovi grupe Agneta Faltskog, Bjorn Ulveus, Beni Anderson i Ani-Frid Lingstad radiće sa Sajmonom Fulerom, kreatorom "Američkog idola".

"Istražujemo novi tehnološki svet, s virtuelnom stvarnošću i veštačkom inteligencijom što će nam omogućiti da stvorimo nove oblike zabave i zadovoljstva koje pre nismo mogli ni da zamislimo", rekao je Fuler.

(Express.hr/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track