SAHRANJEN SLAVNI REDITELJ: Petru Laloviću je mesto u Aleji
Foto: Dragana Udovičić

Čelnici grada se ogrešili o velikana

SAHRANJEN SLAVNI REDITELJ: Petru Laloviću je mesto u Aleji

Pop kultura -
Filmski reditelj i snimatelj koji je preminuo 2. novembra u 84. godini sahranjen je juče u zapećku Novog groblja

Filmski reditelj i snimatelj Petar Lalović, koji je preminuo 2. novembra u 84. godini, sahranjen je juče na beogradskom Novom groblju.

Petar Lalović 1932-2015
Petar Lalović 1932-2015

Poslednje zbogom uputili su mu članovi porodice, prijatelji, kolege snimatelji, kompozitor Zoran Simjanović i direktor Kinoteke Radoslav Zelenović.Iako je ovaj veliki reditelj svoj život posvetio prirodi, u kojoj je snimio više od 200 filmova i svojim brojnim ostvarenjima poput „Ptice koje ne polete“ i „Poslednja oaza“, predstavio naš narod Evropi i time nas zadužio, Grad ga nije uvrstio u zaslužne građane. Petar Lalović je sahranjen u zapećku groblja. Tišinom tokom sahrane prenosili su se glasovi prijatelja i negodovanja „kakav je bio čovek, nije mu ovde mesto, već u Aleji“. Lalović je divlji životinjski svet učinio bliskim čoveku i naučio nas da ga sačuvamo. Generacije su odrastale uz njegove životinje, a ovako mu je vraćeno, moglo se čuti na sahrani.

Neutešni... Prijatelji u suzama
Neutešni... Prijatelji u suzama

Petar Lalović završio je pozorišnu i filmsku akademiju u Zagrebu, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnika u Beogradu. Poslednji film „Beogradska oaza“ je 2013. ovaj neumorni ljubitelj prirode snimio na Velikom ratnom ostrvu, želeći da prikaže carstvo životinja, rezervat biljnog sveta i fabriku zdravog vazduha usred beogradske metropole.

Zoran Simjanović
Zoran Simjanović

Za svoj opus, koji čine dokumentarni, igrani filmovi i TV serije, dobio je više od 150 priznanja kod nas i u svetu, a za igrano ostvarenje „Ptice koje ne polete“ više od 20 priznanja, uključujući četiri gran prija. Kontaktirali smo nadležne, ali odgovor nismo dobili do zaključenja broja.

Radoslav Zelenović
Radoslav Zelenović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track